- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Omatoiminen adoptio ulkomailta voi kohdistua vain hakijalle ennestään tuttuun lapseen. Omatoimisen lapseksiottamisen edellytykset ovat pitkälti samankaltaiset kuin kotimaisen adoption ja muun ulkomaisen adoption kriteerit. Myös omatoiminen adoptio vieraasta valtiosta edellyttää kansallisen viranomaisen myöntämää adoptiolupaa.
Luvan saaminen ulkomailta adoptioon edellyttää yleensä kansainvälisen adoptiopalvelun hakemista ja saamista. Omatoimisen adoption kohdalla palvelunantajan yhteistyö ei kuitenkaan ole välttämätöntä, vaan lupa lapseksiottamiseen voidaan antaa ilman kansainvälisen adoptiopalvelun saamista. Hakijan on silti saatava tavanomaista adoptioneuvontaa. Myös muiden yleisten edellytysten on täytyttävä omatoimisen adoption onnistumiseksi.
Adoption yleisiin edellytyksiin kuuluu, että ainoastaan aviopuolisot voivat adoptoida yhdessä. Tämän lisäksi lapseksi ottamisen tulee ajaa lapsen etua. Hakijalta edellytetään 25–50 vuoden ikää, eikä lapsen ja vanhemmaksi haluavan välinen ikäero saa olla vähempää kuin 18 vuotta, eikä enempää kuin 45 vuotta. 18-vuotias voi poikkeuksellisesti adoptoida, jos lapseksi otettava on tälle läheinen henkilö. Tällöin ei myöskään sovelleta säännöksiä ikäerosta. Adoptio edellyttää vielä eräiden suostumusten saamista asian osapuolilta.
Adoptionhakijat eivät voi adoptoida omatoimisesti vierasta lasta ulkomailta. Lupa adoptioon ilman palvelunantajaa voidaan myöntää muiden edellytysten täyttyessä vain suhteessa tietyllä tavalla läheiseen henkilöön. Adoptoitavan tulee olla hakijan tai hänen aviopuolisonsa lähisukulainen taikka aikaisemmin adoptoidun lapsen lähisukulainen. Vieraan valtion kansalaisen adoptio Suomeen onnistuu itsenäisesti myös silloin, kun lapsi on tullut hakijan luokse muussa kuin adoptiotarkoituksessa ja ollut vakituisesti hakijan huollettavana ja kasvatettavana. Tilannetta voidaan verrata sijaislapsen ja tämän kasvattajan väliseen suhteeseen.
Myös omatoiminen adoptio edellyttää lopuksi tuomioistuimen vahvistuspäätöstä asiasta. Lakimiehen puoleen kannattaa kääntyä, jos tarvitsee tietoa ulkomailta adoptoinnin yksityiskohdista tai prosessin alkuun saattamisesta ilman kansainvälisen adoptiopalvelun tarjoajaa.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.