Minilex - Lakipuhelin

Suomalainen adoptiolapsi

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Suomalaisia lapsia annetaan vuosittain muutamia kymmeniä kotimaiseen adoptioon. Suomalaisen lapsen adoptoinnista haaveilevia on huomattavasti enemmän kuin adoptoitavaksi annettavia lapsia, joten odotusaika kotimaisessa adoptiossa voi venyä useaan vuoteen. Adoption myötä lapsen biologiset vanhemmat siirtävät juridisen vanhemmuutensa adoptiovanhemmille. Lapsen oikeudellinen suhde biologisiin vanhempiin katkaistaan ja samalla luodaan uusi perhesuhde adoptiolapsen ja –vanhempien välille. Adoptio on pysyvä päätös, joka edellyttää aina vahvistusta tuomioistuimelta. Vahvistettua adoptiota ei ole mahdollista enää purkaa.

Suomalaisen adoptiolapsen hankkiminen alkaa aina adoptioneuvonnalla, jota tarjoaa sekä kunnan että Pelastakaa Lapset ry:n sosiaalityöntekijät. Adoptioneuvonta on noin vuoden kestävä prosessi, jonka aikana sosiaalityöntekijä perehtyy adoptiovanhemmiksi haluavien soveltuvuuteen ryhtyä vanhemmiksi. Adoptioneuvonnan tarkoituksena on lisäksi valmentaa hakijoita tulevaan adoptiovanhemmuuteen. Adoptioneuvonnan päätteeksi sosiaalityöntekijä laatii kotiselvityksen, josta käy ilmi muun muassa hakijoiden elämäntilanne sekä valmiudet ja olosuhteet lapsen kasvattamiseen. Adoptioneuvonnan jälkeen adoptiota hakevien tulee lisäksi saada adoptiolupa Valviran alaisuudessa toimivalta adoptiolautakunnalta. Luvan saatuaan hakijat odottavat ilmoitusta siitä, että heille on löytynyt lapsi adoptoitavaksi.

Suurin osa adoptioon annettavista suomalaisista lapsista on vauvaikäisiä. Syntyvän lapsen adoptiosta ollaan voitu sopia alustavasti jo ennen lapsen syntymää, mutta lapsen biologisilla vanhemmilla on aina harkinta-aika lapsen syntymän jälkeen. Harkinta aika kestää kahdeksan viikkoa, jonka jälkeen vanhemmat voivat antaa halutessaan kirjallisen suostumuksen lapsen antamisesta adoptioon. Lisäksi biologisille vanhemmille on tarjottava ennen adoptiopäätöstä riittävää neuvontaa siitä, minkälaista sosiaalietuuksia lapsen kasvattamiseen on mahdollista saada ja mitkä ovat adoption todelliset oikeusvaikutukset.

Uuden adoptiolain myötä vuonna 2012 Suomessa tuli mahdolliseksi niin sanottu avoin adoptio. Avoin adoptio tarkoittaa, että juridisten siteiden katkaisemisesta huolimatta lapsella säilyy oikeus yhteydenpitoon biologiseen perheeseensä. Avoin adoptio on aina sopimuksenvarainen järjestely, joka vaatii kaikkien osapuolten suostumusta. Avoin adoptio voidaan toteuttaa vain silloin, kun se katsotaan lapsen edun mukaiseksi. Vaikka avoimeen adoptioon ei päädyttäisikään, on lapsella aina oikeus saada tietoa alkuperästään. Adoptiolapselta ei koskaan pidä salata sitä, että hänet on adoptoitu perheeseen. Vaikka suomalainen adoptiolapsi saattaakin sulautua perheeseen ulkonäkönsä puolesta, voi hän siitä huolimatta käydä läpi identiteettiinsä ja taustaansa liittyviä kysymyksiä. Adoptiolapsille on erittäin tärkeää tarjota tukea ja apua näissä kysymyksissä. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]