Minilex - Lakipuhelin

Adoptiolain ikävaatimukset

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Adoptiolaki sisältää adoptiota koskevat määräykset ja säännökset. Alaikäisen lapsen adoption vahvistaminen edellyttää aina, että adoptio on lapsen edun mukaista ja voidaan olla vakuuttuneita siitä, että adoption myötä lapsi saa hyvän hoidon sekä kasvatuksen. Lapsen ikä ja kehitystaso on huomioitava, kun lapsen omaa mielipidettä ja toivomuksia selvitetään. Mitä vanhemmasta ja kypsemmästä lapsesta on kyse, sitä enemmän hänen omalle näkemykselleen annetaan painoarvoa.

Adoptionhakijan on oltava vähintään 25-vuotias, mutta hän ei saa olla vanhempi kuin 50 vuotta. Poikkeuksellisesti myös alle 25-vuotias, mutta kuitenkin täysi-ikäinen aikuinen, voi adoptoida ala-ikäisen lapsen. Edellytyksenä on, että adoptoitava lapsi on hakijan taikka tämän aviopuolison oma lapsi. Oman lapsen adoptio voi tulla kyseeseen, jos lapsi on aiemmin annettu muualle adoptiolapseksi. Alle 25-vuotiaan oikeus adoptoida voi perustua myös siihen, että lapsen ja adoptioita hakevan välille on muodostunut lapsen ja vanhemman väliseen suhteeseen verrattava suhde taikka adoption vahvistamiseen on jokin muu perusteltu syy. Yli 50 vuoden ikä ei ole este adoption vahvistamiselle, mikäli lapsi määrättiin sijoitettavaksi kyseisen henkilön luokse ennen, kun hän täytti 50. Adoptio voi olla pitkä prosessi, joten adoptiovanhemman ikääntyminen prosessin aikana on otettava huomioon. Alaikäisen lapsen ja hänen adoptiovanhempansa välille on asetettu ikävaatimuksen lisäksi ikäerovaatimuksia. Lähtökohtana on, että lapsen ja vanhemman välisen ikäeron on oltava vähintään 18 vuotta ja enintään 45 vuotta. Ikäerovaatimuksista voidaan kuitenkin poiketa kumpaankin suuntaan samoilla perusteilla, kuin ikävaatimustenkin osalta.

Myös täysi-ikäinen ihminen voidaan adoptoida, jos adoptoiva on alaikäisenä ollut adoptiota hakevan henkilön hoidettavana ja kasvatettavana. Täysi-ikäisen adoptio voi vaihtoehtoisesti perustua adoptiota hakevan ja adoptoitavan välille muodostuneeseen erityiseen suhteeseen, adoptoitavan ollessa vielä ala-ikäinen. Erityinen suhde tarkoittaa lapsen ja vanhemman väliseen suhteeseen verrattavaa sidettä. Täysi-ikäisen henkilön adoptiossa ikärajat eivät käytännössä sovellu. Täysi-ikäisen henkilön adoptio voi tuntua oudolta ajatukselta, mutta sillä on suuri merkitys erityisesti perintöasioissa. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]