Minilex - Lakipuhelin

Adoptiolapsi vai sijaislapsi?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Adoptiolapsella viitataan alaikäiseen, jonka adoptionhakija oikeudellisen toimenpiteen seurauksena ottaa lapsekseen. Nykymuotoisen vahvan adoption seurauksena ottolapsisuhde on peruuttamaton ja adoptiolapsi saa samat oikeudet adoptiovanhempaansa kuin heidän biologinen lapsensa. Sijaislapsi tarkoittaa puolestaan alaikäistä, joka on muun perheen kuin vanhempiensa luona kasvatettavana lastensuojelutoimenpiteiden seurauksena. Lapsen huoltajuus ja edunvalvonta säilyvät huostaanotosta huolimatta biologisilla vanhemmilla, mutta monet muut oikeudet siirtyvät sijaisvanhemmille.

Adoptiossa lapsen juridinen suhde biologisiin vanhempiin katkeaa. Poikkeuksen muodostaa ainoastaan perheen sisäinen adoptio, jossa tarkoituksena ei ole katkaista lapsen suhdetta toiseen vanhempaansa. Sijaislapsen suhde syntymävanhempiinsa ei sen sijaan katkea, eikä sijaislapsi ilman adoptiota esimerkiksi peri sijaisperheensä vanhempia. Sijaisvanhemmilla on kuitenkin oikeus päättää muun muassa lapsen olinpaikasta, kasvatuksesta, hoidosta ja terveydenhuollosta. Syntymävanhemmat saavat edelleen edustaa lasta tämän omaisuutta ja taloudellisia asioita koskevissa asioissa. Heillä on myös oikeus päättää lapsensa uskonnosta huostaanoton jälkeen.

Ottolapsi ja sijaislapsi eivät välttämättä eroa toisistaan syntymävanhempiin kohdistuvan yhteydenpidon osalta. Myös adoptiolapselle voidaan nimittäin vahvistaa oikeus pitää yhteyttä biologisiin vanhempiinsa. Sijaislapselle kyseinen oikeus on usein luonnollinen. Vahvan adoption seurauksena lapsen biologiset vanhemmat eivät pätevästi voi vaatia lasta takaisin adoption vahvistamisen jälkeen. Sijaislapsen kohdalla biologisilla vanhemmilla ei myöskään ole oikeutta vaatia huostaanotetun ja uuteen perheeseen sijoitetun lapsen palauttamista. Tässä suhteessa adoptiolapsen ja sijaislapsen asema on samankaltainen.

Ottolapsi- ja sijaislapsisuhteen välinen ero on yleensä melko selvä. Ensimmäisessä alaikäinen otetaan osapuolten tahdosta perheeseen täysin biologisen lapsen asemaan, ja jälkimmäisessä tarkoituksena on turvata lapsen tasapainoinen kehitys katkaisematta kokonaan suhdetta lapsen biologisiin vanhempiin. Molemmissa prosesseissa keskeisintä on lapsen edun toteutuminen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]