Minilex - Lakipuhelin

Adoptio synnytyksen jälkeen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Suomessa muutamat kymmenet äidit antavat vuosittain vastasyntyneen lapsensa adoptioon. Syyt lapsen antamiseen adoptoitavaksi ovat varmasti yhtä moninaiset kuin siihen päätyvien äitien lukumääräkin. Äiti voi ilmaista halukkuutensa antaa lapsensa adoptoitavaksi jo raskauden aikana, mutta lopullinen adoptiopäätös on mahdollista tehdä aikaisintaan kahdeksan viikon kuluttua synnytyksestä. Ennen adoptiopäätöksen tekemistä sosiaalityöntekijän on annettava äidille tietoa adoption oikeudellisista vaikutuksista sekä niistä sosiaaliturvaetuuksista, joihin hänellä olisi oikeus lapsen kasvattamiseksi.

Koska lapsen antaminen adoptioon on lopullinen ja peruuttamaton päätös, on äidille määrätty pakollinen lakisääteinen harkinta-aika synnytyksen jälkeen. Vanhemmalla tulee lain mukaan olla mahdollisuus harkita perusteellisesti adoptioasiaa. Harkinta-aika kestää minimissään kahdeksan viikkoa, jonka jälkeen äiti voi antaa kirjallisen suostumuksensa lapsen antamisesta adoptioon. Vaikka adoptiopäätös voi vaikuttaa hyvin selvältä raskauden aikana, voi mieli muuttua voimakkaasti synnytyksen myötä. Lapsen mahdollisille tuleville adoptiovanhemmille ei milloinkaan ilmoiteta adoptiolapsesta ennen kuin harkinta-aika on kulunut umpeen ja äiti on antanut kirjallisen suostumuksensa. Adoptioon annettava vastasyntynyt lapsi viettääkin yleensä ensimmäiset viikkonsa sijaisperheessä tai laitoshoidossa. Sijaisperhe on lapsen edun kannalta aina parempi ja ensisijainen vaihtoehto laitoshoitoon nähden, sillä sijaisperheessä lapsella on mahdollisuudet saada enemmän henkilökohtaista hoivaa ja huomiota.

Harkinta-ajan kuluttua umpeen ja kirjallisen suostumuksen myötä tuleville adoptiovanhemmille ilmoitetaan adoptiolapsesta. Parhaassa tapauksessa adoptiovanhemmat voivat hakea lapsen kotiinsa jo muutaman tunnin kuluessa ilmoituksesta. Adoption virallinen voimaantulo edellyttää aina tuomioistuimen vahvistamista. Tuomioistuimen vahvistuksen myötä lapsen suhde biologiseen sukuun katkaistaan ja uusi oikeudellisesti pätevä perhesuhde lapsen ja adoptiovanhempien välille muodostetaan. Vahvistettua adoptiota ei ole mahdollista purkaa. Lapselle voidaan turvata oikeus pitää yhteyttä biologisiin vanhempiinsa, mikäli kaikki osapuolet niin toivovat ja se katsotaan lapsen edun mukaiseksi. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]