Minilex - Lakipuhelin

Adoptiolain uudistus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Adoptiolapsen ja tämän jälkeläisten oikeus perintöön riippuu muun muassa siitä, milloin adoptio on vahvistettu. Jos lapseksiottaminen on tapahtunut ennen 1.1.1980, sovelletaan tähän silloin voimassa olleita säännöksiä lapseksi ottamisesta.  Tätä kutsutaan heikoksi adoptioksi. Jos lapsi on adoptioitu 1.1.1980 tai tämän jälkeen, ovat adoptiolapset rinnastettavissa rintaperillisten asemaan ja perii näin ollen adoptiovanhempansa ja heidän sukulaisensa normaalien perintökaaren säännösten mukaisesti. Tällöin on kyseessä vahvaan adoptioon liittyvä järjestelmä. 

Uudistettu vuoden 2012 adoptiolaki teki merkittäviä uudistuksia adoptiolapsen perintöoikeuteen. Lain 100 §:n nojalla, vaikka ottolapsisuhde olisi vahvistettu ennen 1.1.1980 ja perittävä kuollut 1.7.2012 tai myöhemmin, sovelletaan adoptiolain säännöksiä, jos tuomioistuin on antanut tähän suostumuksensa. Lain uudistuksen myötä heikon adoption piirissä olleet adoptiolapset ovat perintöoikeudellisesti samassa asemassa biologisten lasten kanssa ottovanhempiin ja näiden sukulaisiin. Toisaalta heikon adoption lapsi perii myös biologiset vanhempansa sukulaisineen. Jos heikon adoption piiriin kuulunut adoptiolapsi kuolee 1.7.2012 tai myöhemmin, eivät lapsen biologiset vanhemmat sukulaisineen peri adoptioon antamaansa lasta.

Lain uudistuksen myötä myös ottolapsi itse voi omalla aktiivisella toiminnallaan vahvistaa heikon adoption kuuluvan vahvaan adoption mukaiseen järjestelmään. Adoptiolapsen on tällöin haettava tuomioistuimelta adoption muuttamista vahvaksi. Muutosta voi hakea vain ottolapsi itse. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]