Minilex - Lakipuhelin

Lapsen oikeudet adoptiossa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Adoptiolain mukaan kaikissa alaikäisen lapsen adoptiota koskevissa päätöksissä ja muissa toimenpiteissä on ensisijaisesti otettava huomioon lapsen etu. Tämän periaatteen pitäisi siis heijastua kaikissa päätöksissä, joita esimerkiksi viranomaiset ja tuomioistuimet tekevät adoptioon liittyvissä asioissa.

Tämän yleisen periaatteen lisäksi adoptiolakiin on kirjattu useita lapselle kuuluvia konkreettisia oikeuksia. Ensinnäkin 12 vuotta täyttäneen lapsen adoptiota ei voida vahvistaa ilman tämän suostumusta. Poikkeuksena tähän on kuitenkin tilanne, jossa adoptoitava ei voi sairautensa tai vammansa vuoksi ilmaista tahtoaan. Myös alle 12-vuotiaan lapsen vastustus estää adoption, jos lapsi on niin kehittynyt, että hänen tahtoonsa voidaan kiinnittää huomiota.

Lisäksi laissa todetaan yleisesti, että alaikäisen lapsen adoptioasiaa ratkaistessa on otettava huomioon lapsen mielipide hänen ikänsä ja kehitystasonsa mukaisesti. Tämä tarkoittaa, että hyvin nuorienkin lasten mielipiteet on otettava huomioon, vaikka heidän suostumustaan ei asiassa tarvitakaan. Lain mukaan lapsen mielipide on selvitettävä hienovaraisesti ja siten, että lapsen suhde läheisiinsä ei häiriinny.

Lapsella on myös oikeus saada tietoa adoptioprosessista. Adoptiolain mukaan lapsella on oikeus saada hänen ikäänsä ja kehitystasoaan vastaavalla tavalla tietoa adoption tarkoituksesta, edellytyksistä ja oikeusvaikutuksista. Lisäksi 12 vuotta täyttäneellä lapsella on oikeus tietää aikaisemman vanhempansa henkilöllisyys, jos mahdollista. Lapsella tulee olla myös oikeus saada muita tietoja alkuperästään, joten lain mukaan adoptioneuvonnan antajan ja palvelunantajan on säilytettävä adoptiolasta ja tämän aikaisempia vanhempia koskevia asiakirjoja 100 vuotta.

Lapsella on myös oikeus pitää yhteyttä aikaisempiin vanhempiinsa, jos sen ei katsota olevan vastoin lapsen etua. Yhteydenpito-oikeus voidaan vahvistaa tuomioistuimen päätöksellä, jos vanhemmat ovat tehneet yhteydenpidosta sopimuksen. Kun tuomioistuin on vahvistanut yhteydenpito-oikeuden, päätös on täytäntöönpanokelpoinen. Tämä tarkoittaa, että toinen osapuoli voidaan velvoittaa sallimaan yhteydenpito viime kädessä uhkasakon nojalla. Lapsen mielipide on otettava yhteydenpitoon liittyvissä asioissa huomioon tämän ikää ja kehitystasoa vastaavalla tavalla.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]