Minilex - Lakipuhelin

Ottolapsi ja lakiosa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ottolapsella tarkoitetaan ennen 1.1.1980 ottolapseksi otettua lasta. Tämän jälkeen ottolapseksi otetut lapset kuuluvat uuden adoptiolain soveltamisalaan. Jos tuomioistuin on antanut suostumuksensa ottolapsen ottamiseen ennen 1.1.1980, ottolapsisuhteeseen sovelletaan vuoden 1925 lakia ottolapsista, ellei ottolapsisuhdetta ole myöhemmin vahvistettu uuden lain piiriin. Ottolapsilain mukaan ottolapsella on perimisoikeus ottovanhempiensa jälkeen. Kuitenkin jos ottovanhemmilla on elossa oleva rintaperillinen, saa rintaperillinen kaksi osaa ja ottolapsi yhden osan perinnöstä. Ottolapsella on siis sama perimisoikeus kuin rintaperillisillä, ellei ottovanhemmilla ole biologisia rintaperillisiä.

Voimassa olevan perintökaaren mukaan rintaperillisellä sekä ottolapsella ja tämän jälkeläisellä on lakiosa perittävän jälkeen. Perintökaaressa rintaperillinen ja ottolapsi ovat samassa suhteessa lakiosan kannalta. Lakiosa on puolet perilliselle lakimääräisen perimysjärjestyksen mukaan tulevan perintöosan arvosta. Ottolapsilain mukaan, jos ottolapsi on ottovanhempien ainoa perillinen, on hänen lakimääräinen perintöosansa koko perintö ja lakiosansa ½ perinnöstä. Jos ottovanhemmilla on ottolapsen lisäksi yksi rintaperillinen, on rintaperillisen lakimääräinen perintöosa 2/3 perinnöstä ja ottolapsen perintöosa 1/3 perinnöstä. Tällöin rintaperillisen lakiosa on 1/3 perinnöstä ja ottolapsen lakiosa 1/6 perinnöstä.

Lakiosa tulee sovellettavaksi silloin, kun perittävä on tehnyt testamentin toisen hyväksi. Perittävä on saattanut esimerkiksi testamentata koko omaisuutensa rintaperilliselleen tai esimerkiksi hyväntekeväisyyteen. Ottolapsella on oikeus lakiosaansa siitä huolimatta, että testamentti loukkaisi hänen oikeuttaan siihen. Ottolapsen on vedottava testamentin tehottomuuteen ilmoittamalla lakiosaa koskeva vaatimuksensa testamentin saajalle kuuden kuukauden kuluessa siitä, kun ottolapsi sai tiedon testamentista. Ilmoitus on tehtävä haastemiehen välityksellä tai muutoin todistettavasti.

Lakiosaa vaatiessa kannattaa käyttää lakimiehen apua. Lakimiehemme vastaavat kysymyksiisi lakipuhelimessa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]