Minilex - Lakipuhelin

Adoptiolaki

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lapsen adoptoinnista ja sen yleisistä edellytyksistä säädetään vuoden 2012 voimaan tulleella adoptiolailla. Tätä ennen on ollut voimassa laki lapseksiottamisesta, jonka mukaan esimerkiksi adoptiolapsen perintöoikeus on poikennut huomattavilta osin nykyisestä järjestelmästä. Ensimmäinen Suomen lapsia koskeva adoptiolaki säädettiin vuonna 1925.

Vuoden 2012 adoptiolakiuudistuksen myötä tulleita muutoksia

Uuden lain tavoitteena on ollut vahvistaa lapsen edun toteutumista adoptiossa. Tästä osoituksena on esimerkiksi se, että itsenäiset adoptiot ulkomailta on tehty luvanvaraisiksi ja pääsääntönä on, että hakijan tulee adoptioneuvonnan lisäksi pyytää kansainvälistä adoptiopalvelua toimiluvan saaneelta palvelunantajalta. Tarkoituksena on ollut vähentää itsenäisten adoptioiden määrää niihin liittyvien epävarmuustekijöiden ja riskien vuoksi.

Uuden lain myötä adoption edellytyksiä ja adoptiomenettelyä muutettiin. Lisäksi lakiin tuli säännös niin kutsutusta avoimesta adoptiosta, eli lapsen oikeudesta pitää yhteyttä biologisiin vanhempiinsa ja saada heistä tietoa adoption jälkeen. Uudessa laissa adoptiolle on asetettu ikärajakatto, jonka mukaan ikäero lapsen ja vanhemman välillä voi olla vähintään 18 ja enintään 45 vuotta. Adoptionhakijan tulee olla eräitä poikkeustapauksia lukuun ottamatta 25 vuotta, kuitenkin enintään 50 vuotta. Edellä mainitun lisäksi adoptiolaki sisältää säännöksiä niin adoption oikeusvaikutuksista, adoptioneuvonnasta ja lupamenettelystä. Adoptiolailla säädetään myös kansainvälisestä adoptoinnista sekä adoptoinnin lupamenettelystä. Lakimiehemme avustavat mielellään adoptiolain säännösten tulkinnassa.

Tasa-arvoinen avioliittolaki muutti adoptiolain sukupuolineutraaliksi

Tasa-arvoinen avioliittolaki muutti adoptiolain sukupuolineutraaliksi siten, että samaa sukupuolta olevilla aviopuolisoilla on oikeus adoptoida lapsia yhdessä. Nykyinen lainsäädäntö edellyttää adoptiolta kuitenkin avioliittoa, jotta puolisot voivat tehdä adoption yhdessä. Täten esimerkiksi avopuolisoilla ja rekisteröidyissä parisuhteessa olevilla ei ole oikeutta adoptoida lasta yhdessä. Jos samaa sukupuolta olevat puolisot haluavat adoptoida yhdessä, tulee heidän muuttaa rekisteröity parisuhde avioliitoksi.

Suomen adoptiolainsäädännöllä ei kuitenkaan ole vaikutusta siinä valtiossa, josta lapsi saapuu adoptoitavaksi. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, ettei samaa sukupuolta olevilla pariskunnilla ole yhtäläisiä mahdollisuuksia adoptoida lasta ulkomailta verrattuna eri sukupuolta oleviin aviopareihin. 

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Adoptiolain mukaan ikäero adoptoitavan ja adoptionhakijan välillä saa olla vähintään 18 vuotta ja enintään 45 vuotta

- Adoptionhakijan tulee pääsääntöisesti olla 25 vuotta, kuitenkin enintään 50 vuotta

- Myös samaa sukupuolta olevilla aviopuolisoilla on oikeus adoptoida lapsi yhdessä

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]