Minilex - Lakipuhelin

Avoin adoptio Suomessa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Uuden adoptiolain myötä Suomessa tuli mahdolliseksi niin sanottu avoin adoptio. Avoin adoptio ei ole virallinen termi, mutta puhekielessä sillä kuvataan adoption luonnetta. Avoin adoptio tarkoittaa, että lapsen oikeudellinen perhesuhde biologisiin vanhempiin katkaistaan säilyttäen kuitenkin mahdollisuus yhteydenpitoon. Lapsella on oikeus tietää biologisten vanhempiensa henkiköllisyys ja halutessaan olla tekemisissä heidän kanssaan. Käytännössä avoimen adoption kaltaisia adoptiota on ollut olemassa jo ennen uuden lain voimaantuloakin. Adoptio on pysyvä ratkaisu, jossa lapsen aiemmat vanhemmat siirtävät vanhemmuutensa adoptiovanhemmille. Juridisesti katsoen adoptiolapsen asema vastaa täysin biologisen lapsen asemaa uusiin adoptiovanhempiinsa nähden. Avoimen adoption myötä adoptiolapsi menettää perintöoikeudellisen aseman biologisiin vanhempiinsa ja hänellä on oikeus perintöön ainoastaan testamentin nojalla. Sen sijaan adoptiolapsesta tulee uusien adoptiovanhempiensa rintaperillinen.

Avoin adoptio on sopimuksenvarainen järjestely, jonka tuomioistuin voi tarvittaessa vahvistaa. Tuomioistuimen vahvistaminen luo erityisesti biologisille vanhemmille turvallisuuden tunnetta siitä, että yhteydenpito-oikeutta todella noudatetaan. Avoimesta adoptiosta sovittaessa tärkeintä on huolehtia lapsen edusta ja laatia sopimus yhteydenpidon tavoista yksilöllisesti huomioiden osapuolten odotukset sekä henkilökohtaiset ominaisuudet. Jos avoimesta adoptiosta voisi aiheutua lapselle haittaa, ei siihen pidä ryhtyä. Tällöin tulee noudattaa perinteistä adoption mallia, jossa adoptiolapsi ei ole tekemisissä biologisten vanhempiensa kanssa. Avoin adoptio edellyttää kaikkien osapuolien yhteisymmärrystä ja sosiaalityöntekijän puoltavaa lausuntoa. Vaikka avoimen adoption sopimukseen ei päästäisikään, tulee lapsen silti saada riittävästi tietoa alkuperästään. Adoptiolapsilla on yleensä jossain elämänsä vaiheessa identiteettiin ja alkuperäänsä liittyviä kysymyksiä, joten adoptiovanhempien valmistautuminen näiden tilanteiden varalta on tärkeää lapsen edun kannalta. Adoptiolapselta ei tule milloinkaan salata sitä, että hänet on adoptoitu perheeseen. Avoimesta adoptiosta tulisi sopia mahdollisuuksien mukaan jo adoptioneuvonnassa. Adoptioneuvonta on sosiaalityöntekijän toimittama adoptioprosessin ensimmäinen vaihe, jonka tarkoituksena on yhtäältä perehtyä adoptiovanhemmiksi haluavien soveltuvuuteen kasvattaa adoptiolapsi sekä toisaalta valmentaa heitä tulevaan perhe-elämään. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]