- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Adoption tarkoituksena on edistää lapsen parasta vahvistamalla lapsen ja vanhemman suhde adoptoitavan ja adoptionhakijan välille. Jokaisessa alaikäisen lapsen adoptiota koskevassa päätöksessä ja muissa toimenpiteissä on otettava huomioon lapsen etu. Lapsen edulla pyritään turvaamaan pysyvä perhe sekä tasapainoinen kehitys ja hyvinvointi lapselle, joka ei voi kasvaa omassa perheessään.
Lapsi voidaan adoptoida, joko alaikäisenä tai täysi-ikäisenä. Kun adoptio vahvistetaan, niin adoptiolasta pidetään adoptiovanhempien lapsena. Näin myös aikaisemmat vanhemmat vapautuvat velvollisuudesta vastata lapsen elatuksesta. Adoptio vahvistetaan tuomioistuimen päätöksellä.
Suomen adoptiolainsäädännön mukaan adoptiota ei voida purkaa sen vahvistamisen jälkeen. Adoption oikeusvaikutukset voivat kuitenkin lakata melko poikkeuksellisessa tilanteessa, jolloin lapsi adoptoidaan uudelleen.
Vieraassa valtiossa tapahtunut adoption purkaminen on ilman erillistä vahvistusta Suomessa pätevä, jos sekä adoptiolapsella että kummallakin adoptiovanhemmalla on purkamisajankohtana ollut asuinpaikka kyseisessä valtiossa ja he ovat asuneet siellä vähintään vuoden keskeytyksettä välittömästi ennen purkamista. Purkaminen on Suomessa pätevä myös silloin, kun se on pätevä niissä valtioissa, joissa sekä adoptiolapsella että adoptiovanhemmilla on purkamisajankohtana ollut asuinpaikka ja joissa he ovat asuneet keskeytyksettä vähintään vuoden ajan välittömästi ennen purkamista.
Eli käytännössä adoption purkaminen ei ole sallittua Suomessa, joten adoptiolle ei ole adoptioaikaa, koska sitä ei voi purkaa. Adoptio on pysyvä ja antaa adoptiolapselle samanlaisen aseman kuin vanhemman biologisille lapsille. Adoption päättyminen voi kuitenkin tulla kyseeseen edellä mainituissa erittäin poikkeuksellisissa tilanteissa.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.