Minilex - Lakipuhelin

Kansainvälinen adoptio

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kansainvälisessä adoptioprosessissa ovat suuressa roolissa Suomen ja kohdemaiden lainsäädännön lisäksi Suomen solmimat kansainväliset sopimukset, tärkeimpänä Haagin sopimus. Kansainvälisten sopimusten mukaan lapselle pyritään lähtökohtaisesti löytämään uusi adoptio- tai sijaiskoti hänen synnyinmaastaan. Jos tällaista mahdollisuutta ei ole, voidaan lapsi vapauttaa kansainväliseen adoptioon. Kansainväliseen adoptioon tulevat lapset ovat usein erityistarpeisia ja keskimäärin hieman vanhempia.

Mitä adoptiovanhemmiksi haluavilta edellytetään?

Suomessa kansainvälistä adoptiota sääntelee vuonna 2012 voimaantullut adoptiolaki. Lisäksi sitä ohjaa asetus adoptiosta (202/2012). Lain mukaan adoptionhakijoiden tulee ensinnäkin olla iältään ja terveydeltään sellaisessa kunnossa, että he kykenevät huolehtimaan adoptiolapsesta ja jatkossa myös nuoresta aikuisesta. Lisäksi perheen taloudellisen tilanteen tulee kyetä kattamaan adoptiolapsen elättämisen aiheuttamat kustannukset.

Suomessa adoption edellytyksenä on, että hakijat saavat ennen adoptioprosessia sosiaalityöntekijän tarjoamaa adoptioneuvontaa. Neuvonnassa hakijat saavat valmennusta siihen, miten adoptiolapsen tarpeet voivat vaihdella ikävaiheesta toiseen ja, miten nämä vaikuttavat adoption jälkeiseen elämään. Pääsääntöisesti adoptioneuvonta kestää vuoden, aina kuitenkin vähintään puoli vuotta. Tapaamisia pidetään yleensä muutaman kuukauden välein. Neuvonnan jälkeen sosiaalityöntekijä laatii kotiselvityksen, joka sisältää kannanoton hakijan soveltuvuudesta adoptiovanhemmaksi.

Eri adoptiokontaktit asettavat myös hakijoille omat erityisvaatimuksensa koskien niin ikää, uskontoa, terveydentilaa, lapsettomuutta, avioliittoa ja koulutusta. Sen vuoksi onkin suositeltavaa tiedustella hyvissä ajoin, kuinka oma tilanne sopii kohdemaan linjauksiin. Adoption juridinen toteutus riippuu siitä, mistä maasta lapsi tulee. Adoptio vahvistetaan joko lapsen synnyinmaassa tai vasta sen jälkeen, kun lapsi on ollut tietyn ajan Suomessa. Myös adoption kustannukset vaihtelevat kohdemaasta toiseen.

Pääsäännön mukaan adoptio ulkomailta suoritetaan palvelunantajan välityksellä

Adoptionhakijan, jolla on asuinpaikka Suomessa ja joka aikoo adoptoida alle 18-vuotiaan lapsen, jolla on asuinpaikka vieraassa valtiossa, on pyydettävä kansainvälistä adoptiopalvelua. Hakijan, jolle on myönnetty tarkoitettu lupa, ei kuitenkaan tarvitse pyytää kansainvälistä adoptiopalvelua. Kansainvälistä adoptiopalvelua saavat antaa ne kuntien sosiaalihuollon toimielimet ja muut yhteisöt, jotka ovat saaneet adoptiolautakunnan luvan tähän toimintaan.

Kansainvälistä adoptiopalvelua antavia palvelunantajia on Suomessa tällä hetkellä kolme. Palvelunantaja saa toimia yhteistyössä ulkomailla vastaavia tehtäviä hoitavan viranomaisen, järjestön tai muun toimielimen kanssa vain, jos yhteistyöhön on tarkoitettu lupa. Palvelumaksua tai kulukorvausta koskevaan palvelunantajan viranhaltijan tai työntekijän päätökseen saa vaatia oikaisua palvelunantajalta. Palvelunantaja voi kieltäytyä antamasta kansainvälistä adoptiopalvelua adoptionhakijalle tai keskeyttää palvelun antamisen, jos hakija ei täytä niitä edellytyksiä, joita palvelunantajan kanssa yhteistyössä olevat ulkomaiset palvelunantajat ovat asettaneet tai hakija on laiminlyönyt lain mukaisen maksuvelvollisuutensa tai velvollisuutensa asettaa vakuus eikä ole kehotuksesta huolimatta täyttänyt velvollisuuttaan hänelle asetetussa kohtuullisessa määräajassa. Adoptionhakija saa hakea muutosta päätökseen valittamalla hallinto-oikeuteen.

Adoptio ulkomailta yksin onnistuu vain harvoissa tapauksissa. Kysy lisää lakimiehiltämme!

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Kansainvälistä adoptiota harkitsevan on suositeltavaa kartoittaa oma elämäntilanne ja varmistaa, miten se sopii yhteen kohdemaan adoptiolle asettamien linjausten kanssa

- Kansainvälinen adoptio tehdään pääsääntöisesti palvelunantajan välityksellä

Varoitukset

- Huomioithan, että eri kohdemaat asettavat adoptionhakijalle omat erityisvaatimuksensa

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]