Minilex - Lakipuhelin

Onko adoptiolapsi maahanmuuttaja?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Maahanmuuttajan määritelmä ei ole täysin vakiintunut ja se sekoitetaan myös usein muihin termeihin, kuten turvapaikanhakijaan tai siirtolaiseen. Maahanmuuttajaa voidaan pitää yläkäsitteenä sellaiselle henkilölle, joka on syntynyt Suomen ulkopuolella ja syystä taikka toisesta muuttanut Suomeen pitkäaikaisesti tai pysyvästi. Pitkäaikaisuus määritellään yleensä vähintään vuoden yhtäjaksoiseksi asumiseksi Suomessa. Koska ulkomailta Suomeen adoptoitavaksi saapuva lapsi muuttaa asumaan uusien suomalaisten vanhempiensa luokse hoidettavaksi ja kasvatettavaksi, voidaan adoptiolasta perustellusti pitää maahanmuuttajana. Adoptiolapsilla on erinomaiset edellytykset integroitua suomalaiseen yhteiskuntaan ja mitä nuorempana adoptiolapsi saapuu Suomeen, sitä vähemmän hän muistaa synnyinmaataan, jos lainkaan. Adoptiolapsi ei siis välttämättä itse pidä itseään maahanmuuttajana. On kuitenkin hyvä huomioida, että adoptiolapsen maahanmuuttajastatus tuo mukanaan joitakin etuja, eikä maahanmuuttajaksi määrittelyä tulisi missään tapauksessa karsastaa. Maahanmuuttaja-asemansa vuoksi adoptiolapsella on esimerkiksi oikeus osallistua erilaisiin maahanmuuttajille tarkoitettuihin koulutuksiin, kuten suomen kielen opetukseen sekä perusopetukseen valmistavaan opetukseen. Jos adoptiolapsi on lähellä kouluikää, voi peruskouluun valmentavasta opetuksesta olla suuri hyöty myöhemmän koulumenestyksen kannalta. Peruskouluun valmentavan opetuksen tarjoaminen on kuntien vastuulla.

Alle 12-vuotias Suomeen saapuva adoptiolapsi saa automaattisesti Suomen kansalaisuuden adoption vahvistamisen myötä, jos vähintään toinen adoptiovanhemmista on Suomen kansalainen. Adoptiolapsen tuleminen Suomen kansalaiseksi ei edellytä minkäänlaisia erityistoimenpiteitä, sillä Digi- ja väestötietovirasto tekee väestötietojärjestelmään tarvittavat merkinnät. Myös 12-17-vuotiaat adoptiolapset saavat Suomen kansalaisuuden, mutta se edellyttää kirjallisen ilmoituksen tekemistä Maahanmuuttoviraston palvelupisteeseen. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]