Minilex - Lakipuhelin

Adoptiolapsen sukunimi

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lapseksiottaminen eli adoptio vaikuttaa voimakkaasti sekä adoptiovanhempien että adoptiolapsen oikeudelliseen asemaan. Vanhemman oikeudet ja velvollisuudet siirtyvät lapseksiottamisen myötä adoptiovanhemmille ja lapsi taas saa adoptioperheessään oikeudellisesti saman aseman kuin biologinen lapsi. Yksi konkreettinen vaikutus liittyy myös adoptiolapsen sukunimeen. Mikäli ottovanhemmilla on yhteinen sukunimi, saa lapsi sen.

Jos ottovanhemmilla ei ole yhteistä sukunimeä, lapsi saa sen vanhemman sukunimen, jonka ottovanhemmat ilmoittavat tuomioistuimelle lapsen sukunimeksi. Jos ottovanhemmilla on jo yhteisessä huollossa alaikäinen lapsi, saa ottolapsi saman sukunimen kuin tällä lapsella. 

Tuomioistuin voi myös päättää, että lapsi säilyttää oman sukunimensä, jos sitä pidetään lapsen edun mukaisena. Huomioon otetaan lapsen ikä, ottovanhempien esittämä toivomus ja muut seikat. Tällainen sukunimi ei voi siirtyä adoptiolapsen sisarukselle. 

Jos adoptio on tapahtunut vieraassa valtiossa ja alaikäisen lapsen sukunimeksi on kyseisessä valtiossa vahvistettu tai merkitty muu sukunimi kuin se, jonka hän edellä mainituin perustein olisi saanut, on lapsen sukunimi mahdollista muuttaa. Ottovanhemmat voivat sopia, että lapsen sukunimeksi muutetaan heidän yhteinen sukunimensä. Jos heillä ei ole yhteistä sukunimeä, lapsi saa jommankumman ottovanhemman sukunimen. Edelleen jos ottovanhemmilla on yhteisessä huollossaan alaikäinen lapsi, saa adoptiolapsi saman sukunimen kuin tällä lapsella. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]