Minilex - Lakipuhelin

Milloin vaaditaan lapsen ja vanhemman suostumus adoptioon?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Jos lapsi on täyttänyt 12 vuotta, lapseksiottamista ei voida vahvistaa ilman lapsen suostumusta. Suostumusta ei kuitenkaan tarvita silloin, kun lapsi ei sairautensa tai vammaisuutensa vuoksi kykene ilmaisemaan tahtoaan. Myös alle 12-vuotiaan lapsen adoptio voi estyä lapsen vastustuksen vuoksi, jos lapsi on niin kehittynyt, että hänen tahtoonsa voidaan kiinnittää huomiota.

Alaikäisen lapsen lapseksiottamisen edellytyksenä on, että lapsen vanhemmat antavat siihen suostumuksensa. Kuitenkin silloin, kun vanhempi sairautensa tai vammaisuutensa takia ei voi pätevästi ilmaista tahtoaan taikka kun vanhemman olinpaikka on tuntematon, lapseksiottaminen voidaan vahvistaa ilman suostumusta.

Lapseksiottaminen voidaan vahvistaa ilman vanhempien tai heistä toisen suostumusta tai vastoin heidän aikaisemmin antamansa suostumuksen peruuttamista myös silloin, kun siihen on erittäin painavia syitä. Tällöin lapseksiottamisen tulee olla ilmeisen ratkaisevasti lapsen edun mukaista. Lisäksi suostumuksen antamatta jättämisen tai annetun suostumuksen peruuttamisen on katsottava olevan vailla riittävää aihetta ottaen huomioon lapsen etu, lapsen ja vanhemman välinen kanssakäyminen, heidän välillään vallitseva suhde sekä suhteen laatu.

- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa