- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Adoptiota on mahdollista hakea yksin. Yksinhakija voi olla joko avioliitossa elämätön tai joissakin tapauksissa jopa avioliitossa oleva.
Täysi-ikäinen henkilö voidaan avioliitossa adoptoida yksin. Avioliitossa olevat voivat hakea adoptiota lähtökohtaisesti vain yhdessä kuitenkin silloin, kun kyse on alaikäisestä lapsesta. Avioliitossa oleva voi kuitenkin hakea alaikäisenkin lapsen adoptiota yksin, jos kyse on hänen aviopuolisonsa lapsesta tai oman lapsestaan, joka on aiemmin annettu adoptioon. Myös silloin, kun aviopuoliso ei voi sairautensa tai vammansa vuoksi pätevästi ilmaista tahtoaan adoptiosta tai hänen olinpaikkansa on tuntematon, avioliitossa oleva voi adoptoida yksin. Lähtökohtaisesti aviopuolisot voivat kuitenkin siis adoptoida vain yhdessä alaikäisen lapsen. Lisäksi vaikka adoptiota olisi avioliitossa mahdollista hakea yksin esimerkiksi aviopuolison sairauden perusteella, joudutaan adoptiolupaa myöntäessä pohtia sairauden merkitystä adoptioon: jos toinen aviopuoliso on kovin sairas, on arvioitava miten tämä mahdollisesti vaikuttaisi alaikäisen lapsen kohdalla hänen etuunsa ja kykeneekö terve aviopuoliso turvaamaan lapselle siitä huolimatta hyvän hoidon ja kasvatuksen.
Yksinhakija voi olla esimerkiksi joko yksinelävä tai myös esimerkiksi avoliitossa oleva. Avopuolisot eivät siis voi hakea adoptiota yhdessä, vaan ainoastaan avioliitossa olevat voivat toimia niin. Avoliitossa yksinhakijan adoptio edellyttää adoption vahvistamiseksi, että hänen avopuolisonsa antaa suostumuksensa adoptioon.
Yksinelävä voi hakea normaalisti adoptiota. Vaikka naiset tyypillisemmin hakevatkin miehiä useammin yksin adoptiota, yksinelävää miestä kohdellaan adoptionhaussa yhdenvertaisesti verrattuna yksinelävään naiseen.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.