Minilex - Lakipuhelin

Avioliitossa elävien adoptio-oikeus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Suomen lain mukaan lapsen voi adoptoida 25 vuotta täyttäneet hakijat. Avoliitossa oleva pariskunta ei omaa yhteistä adoptio-oikeutta. Kun kyseessä on avioliitto, puolisot voivat adoptoida avioliiton aikana lähes aina ainoastaan yhdessä. Hakijoiden elämäntilanne arvioidaan adoptioneuvonnassa ja selvitetään, onko pariskunnan tilanne tarpeeksi vakaa ja löytyykö heiltä kykyä toimia vanhempina. Adoptiovanhemmiksi haluavan pariskunnan on saatava sosiaalityöntekijöiltä hyväksyntä eli adoptiolupa.  

Aviopuolisot voivat kuitenkin adoptoida yksin, jos kyseessä on aviopuolison lapsi. On kuitenkin muistettava, että, jos aviopuoliso on avioliiton aikana tai avioliiton purkauduttua kuolemantapauksen johdosta adoptoinut aviopuolisonsa lapsen yksin, lasta pidetään pariskunnan yhteisenä lapsena. Jos näin adoptoidun lapsen asuinpaikka on Suomessa, adoptioon ei tarvita adoptiolupaa viranomaisilta.

Jos kyseessä on oma lapsi, joka on aikaisemmin annettu adoptioon, aviopuoliso voi adoptoida yksin. Tällaisessa tilanteessa adoptio voidaan vahvistaa ilman toisen aviopuolison suostumusta.

Aviopuolison yksin adoptoiminen voi tulla kyseeseen myös, jos toinen puoliso ei voi terveydellisen tilansa vuoksi ilmaista tarvittavalla tavalla tahtoaan ryhtyä vanhemmaksi tai, jos aviopuolison olinpaikkaa ei tiedetä.

Adoptio-oikeutta rajoittaa käytännössä korkeintaan 45 vuoden ikäero lapsen ja iäkkäämmän puolison välillä. Kyseinen rajoitus ei kuitenkaan löydy laista vaan kumpuaa käytännöstä. Lisäksi lapsen luovuttavalla maalla saattaa olla vaatimuksia adoptiovanhempien suhteen. Voi esimerkiksi olla, että perheen vuosituloille ja varallisuudelle on asetettu minimiraja. Avioliiton pituudella ei ole Suomen lainsäädännön mukaan vaikutusta adoptio-oikeuteen, mutta sen sijaan ulkomaa voi vaatia tietyn pituista avioliittoa.

Yleisesti ottaen hedelmättömyyttä tai kyvyttömyyttä tulla raskaaksi ei edellytetä, mutta joissakin adoptiomaissa voi olla asetettuna lapsiluku ja lapsettomalla perheellä on yleensä ensisijainen oikeus adoptiolapseen.

1.3.2017 voimaan astuneen tasa-arvoisen avioliittolain myötä myös samaa sukupuolta olevat parit saavat oikeuden adoptoida yhdessä. Aiemmin toinen osapuoli joutui adoptoimaan lapsen ensin yksin, minkä jälkeen toinen osapuoli on adoptoinut kumppaninsa lapsen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]