Minilex - Lakipuhelin

Testamentti ja adoptiolapsi

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

 Adoption vahvistamisen jälkeen adoptiolapsen asema rinnastuu biologisen lapsen asemaan. Adoptiolapsi voi siten periä adoptiovanhempansa ja adoptiovanhemmat voivat periä adoptiolapsen, jos adoptiolapselta ei jää rintaperillisiä tai leskeä, eikä testamenttia ole laadittu. Adoptiolapsi ei myöskään enää peri biologisia vanhempiaan, vaan oikeudellinen yhteys heihin katkeaa täysin. Ennen vuotta 1980 vahvistettuihin adoptioihin liittyy kuitenkin perimysasioissa tiettyjä erityissäännöksiä, joista lisätietoa löytyy muista artikkeleistamme. Adoptiolapsi voi tietenkin myös laatia testamentin adoptiovanhempiensa tai muun tahon hyväksi ja adoptiovanhemmat voivat laatia testamentin, jolla omaisuus määrätään adoptiolapselle tai jollekin muulle.

Koska adoptiolapsi rinnastuu biologiseen lapseen, on hän adoptiovanhempiensa rintaperillinen. Jos adoptiovanhemmilla on useita lapsia, biologisia tai adoptoituja, saavat kukin yhtä suuren osan perinnöstä. Myös adoptiolapsen lapsilla on sijaantulo-oikeus eli he perivät adoptiolapsen osuuden adoptiovanhempien perinnöstä, jos adoptiolapsi on kuollut. Adoptiolapsi perii siis ilman testamenttiakin. Testamentilla on kuitenkin mahdollista esimerkiksi määrittää tarkemmin omaisuuden jakautumista lasten kesken, määrätä tietty esine tietylle lapselle tai vaikkapa antaa omaisuuteen omistusoikeuden sijaan vain hallintaoikeus. Täytyy kuitenkin muistaa, että myös adoptiolapsella on lakiosaoikeus, jos hänet pyritään testamentilla sivuuttamaan. Lakiosalla tarkoitetaan rintaperillisen oikeutta vaatia ja saada perinnönjaossa puolet siitä, mitä hän olisi saanut lakimääräisen perimyksen mukaan. Myös perintöverotuksessa adoptiolapsi rinnastuu biologiseen lapseen.

Testamentin tekemisellä henkilö voi vaikuttaa omaisuutensa jakamiseen kuolemansa jälkeen ja se on siten tärkein jäämistösuunnittelun työkalu. Testamenttia laadittaessa täytyy muistaa noudattaa tiukkoja muotovaatimuksia ja myös sen sisältöön tulee kiinnittää paljon huomiota. Vaikka adoptiolapsen perintöoikeutta ei olekaan välttämätöntä turvata testamentilla, voi testamentti olla hyvä tapa tarkentaa jakoa tai huomioida vaikkapa lesken asema laissa säädettyä laajemmin. Jotta testamenttia myöhemmin tulkittaisiin tekijänsä haluamalla tavalla, lakimiehen apu testamenttia laadittaessa on usein tarpeen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]