Minilex - Lakipuhelin

Adoptiolapsen perintöoikeus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Adoptiolapsen perintöoikeuden laajuuteen vaikuttaa se, milloin adoptio on vahvistettu. Jos adoptio on vahvistettu ennen vuotta 1980, tulee sovellettavaksi vuoden 1925 ottolapsilaki. Ottolapsilain mukaan adoptio ei merkinnyt adoptiolapsen perintöoikeuden katkeamista biologisiin vanhempiinsa ja biologisiin sukulaisiinsa nähden. Mikäli adoptiosuhde on puolestaan vahvistettu 1.1.1980 tai sen jälkeen, adoptiossa oikeudellinen suhde biologisiin vanhempiin katkeaa. Samalla katkeaa myös perintöoikeus biologisiin vanhempiin ja sukulaisiin.

 

Mitä tarkoittaa heikko adoptio? Entä vahva adoptio?

Adoptiolapsen perintöoikeuden laajuuteen vaikuttaa se, milloin adoptio on vahvistettu. Vuosien 1925–1979 välillä vahvistettuihin adoptioihin sovelletaan vuoden 1925 ottolapsilakia. Vuonna 1925 annetussa ottolapsilaissa on niin sanottu heikon adoption periaate. Heikon adoption periaate tarkoittaa sitä, että tuomioistuimen päätös lapsen adoptoinnista ei oikeudellisesti merkitse biologisten vanhempien ja lapsen välien katkeamista. Heikon adoption järjestelmässä adoptiolapsi täten perii sekä biologiset vanhempansa, biologiset sisaruksensa että adoptiovanhempansa. Adoptiovanhemman sukulaisiin, esimerkiksi adoptiovanhempansa vanhempaan, perimisoikeus ei kuitenkaan ulotu. Mikäli samalla adoptiovanhemmalla on useampia adoptiolapsia, jotka on adoptoitu vuoden 1925 ottolapsilain nojalla, ei heillä ole perimisoikeutta toisiinsa nähden.

Mikäli adoptiosuhde on vahvistettu 1.1.1980 tai sen jälkeen, noudatetaan vahvan adoption periaatetta. Vahvassa adoptiossa adoptoitavan lapsen oikeudellinen suhde biologisiin vanhempiin katkeaa ja hänestä tulee adoptioperheensä täysivaltainen jäsen. Vahvan adoptiossa adoptiolapsi on siis adoptiovanhempaansa nähden perintöoikeudellisesti samassa asemassa kuin biologinen lapsi, ja samalla perintöoikeus biologisiin vanhempiinsa katkeaa. Vahvan adoption järjestelmässä adoptiolapsi perii siis adoptiovanhempansa ja adoptiovanhempien sukulaiset normaalisti perintökaaren säännöksien mukaan.

Heikosta adoptiosta voi siirtyä vahvaan adoptioon hakemuksesta. Ottovanhempi pystyi 1.1.1980 alkaen hakemaan adoptiosuhteen vahvistamista heikosta adoptiosta vahvaan adoptioon, mutta tämä muuttui vuonna 2012 annetun uuden adoptiolain myötä. Sen mukaan adoptiosuhteen vahvistamista vahvaan adoptioon on voi hakea ainoastaan adoptiolapsi. Kun tuomioistuin on hakemuksesta vahvistanut adoption siirtymisen heikosta adoptiosta vahvaksi adoptioksi, heikon adoption perintöoikeudelliset säännöt eivät tule enää sovellettaviksi. Siirtymisen jälkeen adoptiolapsi on näin ollen perintöoikeudellisesti samassa asemassa kuin adoptiovanhemman biologinen lapsi, ja tuomioistuimen päätös katkaisee adoptiolapsen perintöoikeuden hänen biologiseen sukuunsa.

 

Onko perittävän henkilön kuolinajankohdalla merkitystä?

Adoptiolapsen perintöoikeuden kannalta ratkaisevaa on myös se, koska perittävä henkilö on kuollut. Mikäli perittävä henkilö on kuollut ennen uuden adoptiolain voimaantuloa 1.7.2012, noudatetaan heikon adoption piiriin kuuluvien adoptiolasten osalta 1925 annetun ottolapsilain säännöksiä. Näin ollen biologisen vanhemman kuoltua hänen perillisinään pidetään myös hänen 1925–1979 välillä adoptioon antamiaan lapsia. Vastaavasti adoptiolapsen kuollessa ilman lapsia, perillisenä pidetään hänen biologisia vanhempiansa. Heikon adoption sääntöjä ei kuitenkaan sovelleta, mikäli adoptio on siirtynyt heikosta adoptiosta vahvaksi adoptioksi. 

Jos perittävä on kuollut 1.7.2012 tai sen jälkeen, noudatettavaksi tulee vuonna 2012 annetun adoptiolain säännökset. Adoptiolain mukaan heikon adoption järjestelmän piiriin kuuluva adoptiolapsi perii biologiset vanhempansa ja sisaruksensa. Mikäli kuitenkin heikon adoption järjestelmän piiriin kuuluva adoptiolapsi kuolee ensin, ei biologisilla vanhemmilla ole enää oikeutta periä adoptioon antamaansa lasta, jos lapsi kuoli 1.7.2012 tai sen jälkeen. Heikon adoption järjestelmän piiriin kuuluvalla adoptiolapsella on adoptiolain mukaan oikeus periä myös adoptiovanhempansa ja heidän sukulaisensa. Myös adoptiolapsen kuollessa 1.7.2012 tai sen jälkeen adoptiolapsen lapsilla on oikeus periä vanhempansa adoptiovanhemmat ja adoptiovanhempiensa sukulaiset.

 

Yhteenveto 

  • Vuosien 1925–1979 välillä vahvistettuihin adoptioihin sovelletaan vuoden 1925 ottolapsilakia, jossa on heikon adoption periaate.
  • Heikon adoption periaatteessa tuomioistuimen päätös lapsen adoptoinnista ei oikeudellisesti katkaise lapsen ja biologisten vanhempien välejä.
  • Vuoden 1925 ottolapsilain mukaan adoptiolapsi perii adoptiovanhempiensa lisäksi myös biologiset vanhempansa ja sisaruksensa.
  • Adoptiosuhde, joka on vahvistettu 1.1.1980 tai sen jälkeen, noudattaa vahvan adoption periaatetta.
  • Vahvan adoption periaatteen adoptiosuhteessa lapsen oikeudellinen suhde biologisiin vanhempiinsa katkeaa.
  • Jos heikon adoption piiriin kuulunut adoptiolapsi kuolee 1.7.2012 tai myöhemmin, eivät lapsen biologiset vanhemmat sukulaisineen peri adoptioon antamaansa lasta.

Summary in English

  • Adoptions confirmed between 1925 and 1979 are subject to the Adopted Children Act of 1925, which follows the "principle of  weak adoption”.
  • In the "principle of  weak adoption”, the court's decision to adopt a child does not legally break the relationship between the child and the biological parents.
  • According to the Adopted Children Act of 1925, an adopted child inherits not only their adoptive parents but also their biological parents and siblings.
  • An adoption relationship established on or after 1.1.1980 follows the principle of  "strong adoption".
  • In the adoption relationship of the strong adoption principle, the child's legal relationship with his biological parents is legally severed.
  • If an adopted child who was part of a weak adoption dies on or after 1.7. 2012, the child's biological parents and relatives will not inherit the child they gave up for adoption

Kysymyksiä ja vastauksia

1. Kuka perii vahvan järjestelmän piiriin kuuluvan adoptiolapsen tämän kuollessa?

Jos adoptoitu lapsi kuuluu vahvan adoption piiriin, hänet perii perintökaaren mukaan ensisijaisesti hänen lapsensa. Mikäli adoptoidun lapsen lapsi on kuollut, hänen sijaansa perillisiksi tulevat kuolleen lapsen lapset eli adoptoidun lapsen lapsenlapset. Jos adoptoidulla lapsella ei ole lapsia, hänet perii hänen aviopuolisonsa. Mikäli adoptoidulla lapsella ei ole lapsia eikä aviopuolisoa, hänet perii hänen adoptiovanhempansa. Mikäli adoptiovanhemmat eivät ole elossa, perijöiksi tulevat adoptioperheen sisarukset. Jos joku sisaruksista on kuollut, hänen sijaansa perillisiksi tulevat sisaruksen lapset. Adoptoitu lapsi voi myös testamentata omaisuuttaan haluamalleen henkilölle.

Aiheesta muualla

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

  • Heikosta adoptiosta voi siirtyä vahvaan adoptioon hakemuksella, jonka voi tehdä vain adoptiolapsi.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]