- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Adoptoitavan lapsen vanhempien tulee antaa suostumuksensa adoptioon, jotta adoptio olisi lainmukainen. Lapsen vanhempi ei kuitenkaan voi antaa suostumustaan milloin tahansa, vaan suostumuksen antamiselle on asetettu harkinta-aika. Harkinta-ajalla on tarkoitus varmistaa adoptoitavan lapsen vanhempien riittävä asian harkitseminen ennen suostumuksen antamista. Adoption harkinta-aika pyrkii siis takaamaan adoptoitavan lapsen vanhempien päätöksen riittävän harkitsemisen.
Vanhemman suostumusta ei saa ottaa vastaan ennen kuin harkinta-aika on kulunut loppuun. Harkinta-aika on vähintään kahdeksan viikkoa lapsen syntymästä siihen asti, kunnes vanhemmalla on ollut mahdollisuus harkita asiaa perusteellisesti. Harkinta-aikaa käytetään nykyään niin äidin kuin myös isän, eli siis molempien vanhempien, suostumuksen annon edellytyksenä.
Kunnan sosiaalihuollon toimielin tai adoptiotoimistot ovat tahot, jotka vastaanottavat vanhemman antaman suostumuksen. Tämä taho myös arvioi sen, milloin harkinta-ajan edellyttämä riittävän perusteellinen asian harkitseminen täyttyy. Kahdeksan viikkoa on kuitenkin vähimmäisaika harkinta-ajalle. Silti tämänkään ajan täytyttyä ei saa vastaanottaa vanhemman suostumusta, jos kunnan sosiaalihuollon toimielin tai adoptiotoimisto arvioi yksittäistapauksessa, että lapsen vanhempi tarvitsee enemmän aikaa ennen kuin hän pystyy tekemään asiassa perusteellisesti harkitun ratkaisun. Vanhempaa ei saa millään tavoin painostaa päätöksen tekemiseen silloinkaan, kun harkinta-ajan vähimmäismäärä on jo täyttynyt.
Tietyissä tilanteissa harkinta-ajan vähimmäisvaatimuksena toimivasta kahdeksan viikon ajanjaksosta voidaan poiketa. Tällainen on tilanne, jossa äidin suostumus voidaan ottaa vastaan ennen kuin kahdeksan viikkoa on kulunut lapsen syntymästä, jos adoptionhakija elää lapsen äidin kanssa rekisteröidyssä parisuhteessa ja adoptoitava lapsi on syntynyt tämän rekisteröidyn parisuhteen aikana annetun hedelmöityshoidon tuloksena. Vaikka vähimmäisharkinta-aikaa ei tällaisessa tilanteessa tarvitse siis noudattaa, tulee lapsen äidillä kuitenkin myös tällöin olla mahdollisuus harkita perusteellisesti asiaa ennen kuin hänen antamansa suostumus voidaan vastaanottaa. Tällöin jälleen suostumuksen vastaanottajan on erikseen jokaisessa tällaisessa tapauksessa arvioitava, minkä ajan kuluttua äidin antama suostumus adoptioon voidaan ottaa vastaan, jotta lapsen äidin voidaan katsoa harkinneen asiaa riittävästi.
Harkinta-aika on säädetty varmistamaan adoptoitavan lapsen vanhempien riittävän perusteellinen harkinta ennen suostumuksen antamista adoptioon. Harkinta-aika on tavallisesti vähintään kahdeksan viikkoa ja se voi myös ylittää tämän ajan. Kahdeksan viikon vähimmäisharkinta-aika on vahva lähtökohta, mutta sitäkään ei kuitenkaan aivan kaikissa poikkeustilanteissa tarvitse noudattaa, kuten edellä on selvitetty.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.