- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Hoitovapaalla tarkoitetaan työntekijän oikeutta hoitaa lasta kotonaan. Pääsääntöisesti hoitovapaan pitäminen on mahdollista siihen saakka, kun lapsi täyttää kolme vuotta. Adoptiotilanteet kuitenkin poikkeavat tästä säännöstä. Adoptoidun lapsen kanssa oikeus hoitovapaaseen jatkuu siihen saakka, kunnes adoptiosta on kulunut kaksi vuotta, kuitenkin enintään siihen saakka, kun lapsi aloittaa koulun. Näin ollen adoptiolapsi voi olla jopa yli kolmevuotias, kun hänen kanssaan jäädään hoitovapaalle. Yli kolmevuotiaan adoptiolapsen hoito kotona ei kuitenkaan kerrytä eläkettä, vaikka alle kolmevuotiaan kerryttääkin. Molemmat vanhemmat eivät voi olla samaan aikaan kokoaikaisesti hoitovapaalla.
Hoitovapaan ajalta Kela maksaa kotihoidontukea. Jos lapsi on otettu hoitoon ennen 31.7.2022, kotihoidontukea maksetaan, kunnes vanhempainrahan alkamisesta on kulunut kaksi vuotta tai lapsi aloittaa koulun. Jos lapsi on otettu hoitoon 31.7.2022 tai myöhemmin, tukea voi saada siihen asti, kunnes hoitoonottopäivästä on kulunut 2 vuotta tai lapsi aloittaa koulun. Samasta lapsesta ei kuitenkaan voi samanaikaisesti saada kodinhoidontukea ja vanhempainrahaa. Kotihoidontuen edellytys on, että lasta hoidetaan kotona. Jos lasta hoitaa hoitaja tai yksityinen taho, voidaan vanhemmille myöntää hoitorahaa. Osittaista hoitorahaa voi saada myös 1. tai 2 luokalla olevan adoptiolapsen vanhempi, joka tekee lapsen hoidon vuoksi enintään 30 tunnin työviikkoa. Joustavaa hoitorahaa voi puolestaan saada alle 3-vuotiaan adoptiolapsen vanhempi, joka tekee korkeintaan 30 tuntia viikossa tai enintään 80 % normaalista kokopäivätyön työajasta.
Myös adoption johdosta on siis oikeus pitää hoitovapaata ja saada tältä ajalta Kelan rahoitusta.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.