Minilex - Lakipuhelin

Aikuisen adoptio

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Täysi-ikäisen henkilön adoptio poikkeaa monin tavoin ala-ikäisen adoptiosta. Aikuisen adoptio voi tulla kysymykseen esimerkiksi tilanteessa, jossa nuori on viettänyt lapsuutensa sijaisperheessä. Koska perhe ei ole lapsen ala-ikäisyyden aikana pystynyt adoptoimaan lasta esimerkiksi huoltajien suostumusten puuttuessa, tulee lapseksiottaminen mahdolliseksi vasta nuoren täyttäessä 18 vuotta. 

Adoptio edellyttää aina 12 vuotta täyttäneen suostumusta, joten aikuisen adoptio ei ole mahdollista ilman tämän suostumusta. 18 vuotta täyttänyt osaa todennäköisesti valvoa oman etunsa toteutumista adoption suhteen, joten lakimääräinen adoptioneuvonta ei ole tilanteessa pakollista. Myöskään aikuisen biologisten vanhempien suostumusta ei tarvita täysi-ikäisen adoptioon muiden edellytysten täyttyessä.

Aikuisadoption edellytykset ovat melko tiukat. Täysi-ikäinen ei voi sopia kenen tahansa kanssa adoption järjestämisestä. Aikuisen adoptio edellyttää, että lapseksi otettava on alaikäisenä ollut hakijan hoidettavana ja kasvatettavana. Vaihtoehtoisesti edellytetään, että adoptoitavan ja hakijan välille on muodostunut lapsen alaikäisyyden aikana side, joka vastaa vanhemman ja lapsen välistä vakiintunutta suhdetta.

Tuomioistuin harkitsee aikuisadoption edellytyksiä yksittäistapauksen olosuhteiden perusteella. Adoptoitavan täysi-ikäiseksi tulon ja adoptiohakemuksen välillä kulunut aika ei välttämättä vaikuta adoption edellytysten täyttymiseen, ellei adoptiolla pyritä epäasiallisiin vaikutuksiin.

 

 

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]