Minilex - Lakipuhelin

Adoptio ja ero

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Nykyisen adoptiota koskevan lainsäädännön mukaan adoptiolapsi rinnastuu oikeudellisesti lähes täysin biologiseen lapseen. Adoption vahvistamisen jälkeen adoptiota ei voida purkaa, aivan kuten suhdetta biologiseenkaan lapseen ei voida lähtökohtaisesti purkaa, paitsi antamalla lapsi adoptioon. Puolisoiden avioeron vaikutus adoptioon riippuu luonnollisesti siitä, onko kyseessä yhdessä adoptoitu vai ainoastaan toisen puolison adoptiolapsi.

Avioliiton aikana puolisot voivat adoptoida lapsen vain yhdessä. Tällöin lapsi on oikeudellisesti molempien puolisoiden lapsi eikä avioero poista kummankaan puolison vanhemmuutta. Adoptiolasta kohdellaan kuten biologistakin lasta, eli yleensä toisesta vanhemmasta tulee lähivanhempi ja toisesta etävanhempi. Vanhemmilla on lapsen elatusvelvollisuus, joka etävanhemman on yleensä maksettava elatusapuna. Mikäli adoptiolapsi on toisen puolison yksin adoptoima, rinnastuu tämä tilanteeseen, jossa toisella puolisolla on oma biologinen lapsi, joka ei ole puolisoiden yhteinen, ja avioliitto on muodostanut uusperheen. Avioliiton aikana samoin kuin avioerossa se puoliso, joka ei ole adoptoinut, ei myöskään ole adoptiolapsen vanhempi. Tällä puolisolla ei ole vanhemmuuden tuomia oikeudellisia velvollisuuksia adoptiolasta kohtaan.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]