- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Adoptiolapsen hankkiminen on elämää mullistava päätös, johon ei tule ryhtyä kevein perustein. Adoptio on prosessina pitkä ja perusteellinen, jotta vanhempien soveltuvuudesta ja halukkuudesta voidaan saada täysi varmuus adoptiolapsen edun varmistamiseksi. Adoptiovanhemmiksi haluavien tulee täyttää laissa säädetyt ikävaatimukset ja heillä on oltava riittävän vakaa taloudellinen tilanne. Adoptiolapsen hankkiminen on elinikäinen päätös. Adoptio tarkoittaa juridisesti sitä, että adoptiovanhempien ja adoptiolapsen välille muodostetaan oikeudellisesti pätevä perhesuhde. Samalla adoptiolapsen oikeudellinen suhde biologisiin vanhempiin katkeaa. Adoptiolapsen hankkiminen alkaa adoptioneuvonnasta. Adoptioneuvonta on ilmaista ja sitä tarjoaa kunnan sosiaaliyöntekijät sekä Pelastakaa Lapset ry:n sosiaalityöntekijät. Adoptioneuvonta kestää suurin piirtein vuoden tilanteesta riippuen. Neuvonnan aikana sosiaalityöntekijä ja adoptiovanhemmiksi haluavat tapaavat usean kerran ja sosiaalityöntekijän on vierailtava myös hakijoiden kodissa. Neuvonnan tarkoituksena on paitsi selvittää hakijoiden pätevyys adoptiovanhemmiksi, myös valmentaa heitä adoptiolapsen hankkimiseen. Neuvonnan loputtua sosiaalityöntekijä laatii hakijoille niin sanotun kotiselvityksen, josta käy ilmi puolletaanko adoptiolapsen hankkimista. Neuvonta voidaan keskeyttää missä tahansa vaiheessa, jos hakijoiden soveltumattomuus adoptiovanhemmiksi käy ilmi.
Kotiselvityksen ja puoltavan lausunnon saatuaan adoptiovanhemmiksi haluavat hakijat valitsevat kansainvälisen adoption palvelunantajaksi joko Pelastakaa Lapset ry:n, Interpedia ry:n taikka Helsingin kaupungin sosiaaliviraston. Palveluntarjoajan tehtävänä on tuottaa hakijoille lisätietoa adoptiolapsen hankkimiseen liittyvistä seikoista. Palvelunantaja lähettää hakijoiden puolesta Valviran alaiseen adoptiolautakuntaan hakemuksen adoptioluvan saamiseksi. Adoptiolautakunta voi halutessaan vaatia lisäselvitystä hakijoilta päätöksensä tueksi. Lopullinen päätös on joko hyväksyvä tai hylkäävä. Mikäli adoptiolupa myönnetään, on se voimassa kaksi vuotta. Tarvittaessa lupaan voi hakea pidennystä, jos adoptio ei toteudu kahden vuoden määräajassa. Adoptioluvan saamisen myötä hakijat valitsevat ulkomaalaisen palveluntarjoajan, jolle lähetetään varsinainen adoptiohakemus adoptiolapsen hankkimiseksi. Kotimainen palvelunantaja on yhteistyössä edelleen osallisena.
Hakemuksen lähettämisen jälkeen alkaa adoptiolapsen saamisen odotusaika. Odotusaika riippuu täysin kohdemaan käytännöistä, mutta se kestää tyypillisesti vähintään vuoden. Odotusaika päättyy, kun hakijat saavat lapsiesityksen. Lapsiesitys tarkoittaa, että kohdemaassa on nimetty lapsi adoptiovanhemmille. Lapsiesityksen saamisen myötä vanhemmat voivat alkaa suunnitella lapsen hakemista kohdemaasta. Aikataulu lapsen hakemiselle määräytyy kohdemaan mukaan. Hakureissu kestää minimissään muutaman viikon. Joissakin tilanteissa adoption voimaantulo edellyttää lisäksi tuomioistuimen vahvistavaa päätöstä kohdemaassa. Adoptiolapsen ja adoptiovanhempien saavuttua takaisin Suomeen yhteistyö sosiaalityöntekijän kanssa jatkuu edelleen, jotta kaikkien osapuolien paras mahdollinen sopeutuminen voidaan varmistaa.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.