Minilex - Lakipuhelin

Kansainvälinen adoptio Suomessa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kansainvälisen adoptiolainsäädännön mukaan adoptioon annettavalle lapselle tulee aina ensisijaisesti löytää sopivat adoptiovanhemmat lapsen kotimaasta. Jos kotimaa ei pysty tarjoamaan lapselle adoptiovanhempia, on lapsi mahdollista antaa kansainväliseen adoptioon. Suomessa lapsia annetaan adoptoitavaksi muutamia kymmeniä vuodessa. Adoptiolapsia on huomattavasti vähemmän kuin adoptiovanhemmiksi haluavia, joten jokainen Suomessa adoptioon annettava lapsi saa suomalaiset vanhemmat. Suurin osa Suomen vuosittaisista adoptioista on kansainvälisiä juuri siksi, että hakijoiden määrä ei kohtaa adoptioon annettavien lasten määrän kanssa.

Kokonaisuudessaan kansainvälinen adoptio kestää tyypillisesti useamman vuoden. Prosessi alkaa aina sosiaalityöntekijän antamalla adoptioneuvonnalla, jossa perehdytään hakijoiden valmiuksiin ja elämäntilanteen soveltuvuuteen adoptiolapsen kasvattamiseksi. Adoptioneuvonnan jälkeen adoptiovanhemmiksi haluavat hakevat adoptiolupaa adoptiolautakunnalta ja valitsevat itselleen kansainvälisen adoptiopalvelunantajan. Tämän jälkeen adoptio etenee yhteistyössä kotimaisen palvelunantajan kanssa ja hakijat valitsevat kohdemaan, josta toivovat saavansa adoptiolapsen. Hakemus lapsen adoptoimisesta lähetetään kohdemaahan, jota seuraa ennalta määräämättömän pitkä odotusaika. Odotusaika päättyy lapsiesitykseen, joka tarkoittaa lapsen nimeämistä uuteen perheeseen. Lapsiesitys tarkoittaa lisäksi, että hakijat voivat alkaa suunnitella lapsen noutamista uuteen kotimaahansa. Kansainvälinen adoptio on vahvistettava joko kohdemaan tai Suomen tuomioistuimessa. Vasta adoption vahvistamisen myötä adoptiolapsen ja adoptiovanhemman välille muodostetaan oikeudellisesti pätevä perhesuhde. Vielä adoption vahvistamisenkin jälkeen uusi adoptioperhe tekee yhteistyötä sosiaalityöntekijän kanssa, jotta voidaan varmistaa kaikkien osapuolten sopeutuminen uuteen perhe-elämään. Adoptioperheelle on tärkeää tarjota tukea perhe-elämän alkutaipaleella, sillä uuden lapsen tulo perheeseen vieraasta maasta voi aiheuttaa yllättäviä ja ennakoimattomia kysymyksiä.

Edellä mainitun mukaisesti kansainvälinen adoptio on Suomessa mahdollista adoptiolautakunnan luvan saaneiden adoptiopalvelunantajien välityksellä. Pelastakaa Lapset ry, Interpedia ry sekä Helsingin kaupungin sosiaalilautakunta ovat ainoat luvan saaneet kansainväliset palvelunantajat. Kansainvälinen palvelunantaja avustaa adoptiovanhemmiksi haluavia adoptioprosessin aikana ja antaa tietoa eri kohdemaista. Suomi tekee adoptioyhteistyötä ainoastaan sellaisten valtioiden kanssa, joissa on toimiva lastensuojelujärjestelmä. Kohdemaat vaihtelevat sen mukaan, minkä palvelunantajan hakijat valitsevat. Kohdemaan valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, minkälaisia vaatimuksia hakijat täyttävät. Jotkin maat saattavat edellyttää adoptiovanhemmilta esimerkiksi tiettyä tulotasoa tai siviilisäätyä. Jokaisen kohdemaan erityisedellytyksiin kannattaa perehtyä huolella ennen varsinaisen hakemuksen lähettämistä, jotta vaatimusten täyttymisestä omalta osalta voi olla mahdollisimman varma. Adoptioprosessi kestää aina pitkään ja hakemus kohdemaahan kannattaa laatia erityisellä huolellisuudella taatakseen mahdollisimman sutjakkaan käsittelyn kohdemaassa. Lisäselvitysten lähettäminen toiseen valtioon pitkittää prosessia aina entisestään. Tällä hetkellä suomalaisten palvelunantajien kohdemaita ovat Thaimaa, Kiina, Bulgaria, Etelä-Afrikka, Taiwan, Intia, Kolumbia sekä Filippiinit. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]