Minilex - Lakipuhelin

Adoptio ja perintö

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Suomen adoptiolainsäädänto uudistui 80-luvulla, minkä takia Suomessa on periaatteessa kahdenlaisia adoptiolapsia tai ottolapsia. Jos ottolapsisuhde on perustettu ennen vuotta 1980, puhutaan niin sanotusta heikosta adoptiosta, jota koskevat säännökset eroavat nykyisen adoption säännöistä. Heikossa adoptiossa adoptiolapsi ei täydellisesti tullut osaksi uutta sukuaan. Adoptiolapsi säilytti vielä perimysoikeuden biologisilta vanhemmiltaan. Näin ollen ottolapsi perii vielä biologiset vanhempansa, sisaruksensa sekä nämä perivät ottolapsen. Jos ottolapsella on ottovanhempi, on hänen perintöoikeutensa ottolapsen kuollessa kuitenkin ensisijainen biologiseen vanhempaan nähden.

Nykyistä adoptiota kutsutaan vahvaksi adoptioksi. Vahvasta adoptiosta puhutaan, kun ottolapsisuhde on perustettu vuonna 1980 tai sen jälkeen. Vahvassa adoptiossa ottolapsi on täysin rinnastettavissa biologiseen lapseen. Näin ollen ottolapsi ei enää peri biologisia vanhempiaan tai sisaruksiaan, eikä nämä häntä. Ottolapsi perii ottovanhempansa samojen samojen säännösten mukaan kuin biologinen lapsi. Täytyy kuitenkin huomioida, että adoptiosuhteen syntymisaika ei ole ainoa suhteen laatua määräävä peruste. Heikon adoption järjestelmässä oleva ottolapsi on myös mahdollista siirtää vahvan adoption järjestelmään.

Adoptiosuhteeseen ja perinnönjakoon liittyvät oikeuskysymykset ovat tavallisesti monimutkaisia, ja usein onkin hyvä kääntyä lakimiehen puoleen. Oikeudellista apua tavoitat Minilexin lakipuhelimesta, sekä Minilexin lakimiehiltä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]