- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Adoptioneuvonnan tarkoituksena on valvoa lapsen etua sekä auttaa neuvonnan osapuolia ennen kuin adoptio vahvistetaan. Adoptioneuvonnassa selvitetään lisäksi adoption edellytysten olemassaolo ja autetaan osapuolia myös adoption vahvistamisen jälkeen.
Vanhemman, joka aikoo antaa alaikäisen lapsensa adoptioon, täytyy pyytää adoptioneuvontaa kotikuntansa sosiaalihuollon toimielimeltä tai adoptiotoimistolta, joka on saanut luvan Valviralta. Myös henkilön, jonka suunnitelmissa on adoptoida alaikäinen lapsi, on pyydettävä adoptioneuvontaa. Adoptioneuvontaa annetaan lisäksi adoptiolapselle. Myös kansainvälisessä adoptioprosessissa annetaan neuvontaa, kun Suomessa asuva henkilö haluaa adoptoida lapsen ulkomailta.
Adoptioneuvontaa antavat kuntien sosiaalihuollon toimielimet ja Valviralta luvan saaneet adoptiotoimistot. Adoptioneuvontaa voi kunnan toimielimessä tai adoptiotoimistossa antaa vain sellainen henkilö, jolla on sosiaalityöntekijän ammatillinen kelpoisuus. Neuvonnanantajan tulee lisäksi olla perehtynyt adoptioasioihin esimerkiksi koulutuksensa tai työskentelynsä kautta.
Adoptioneuvonnan antaminen on aloitettava viivytyksettä adoptioneuvonnan pyytämisestä. Siihen milloin neuvontaa on aloitettu antaa viivytyksettä, vaikuttavat tilanteen olosuhteet. Jos olosuhteet edellyttävät pikaisempaa neuvonnan aloittamista, on neuvonnan antaminen tällöin aloitettava erityisen kiireellisesti.
Adoptioneuvonnassa nimetyn vastaavan sosiaalityöntekijän on keskusteltava adoptoitavan lapsen kanssa, jos se on mahdollista lapsen ikä ja kehitystaso huomioon otettuna. Sosiaalityöntekijän on lapsen kanssa keskustellessaan yritettävä selvittää lapsen suhtautuminen adoptioon ja tarvittaessa lapsen näkemys yhteydenpidosta aikaisempiin vanhempiinsa adoption jälkeen. Sosiaalityöntekijän on käytävä keskustelu lapsen kanssa hienovaraisesti, jottei siitä aiheudu tarpeetonta haittaa lapselle.
Kun adoptio on vahvistettu, annetaan niin sanottua jälkipalvelua. Jälkipalvelu on adoption vahvistamisen jälkeen annettavaa tukea, neuvontaa ja apua. Adoptioneuvonta voidaan myös keskeyttää, jos neuvonnan aikana selviää, että adoption edellytysten täyttymättä jääminen on ilmeistä. Kansallinen adoptioneuvonta on maksutonta.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.