Minilex - Lakipuhelin

Kotimaan adoptioprosessi

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lapsen adoptointi mullistaa niin lapsen kuin adoptiovanhempienkin elämän lopullisesti. Adoptioprosessi on pitkä ja perusteellinen, jotta lapsen edun toteutumisesta voidaan saada täysi varmuus. Adoptiossa lapsen juridinen suhde biologisiin vanhempiin katkaistaan ja hänelle muodostetaan uusi perhesuhde adoptiovanhempiin. Adoptiolapsen asema perheessä vastaa täysin biologisen lapsen asemaa. Suomessa on mahdollisuus myös niin sanottuun avoimeen adoptioon, jossa adoptiolapsella säilyy mahdollisuus yhteydenpitoon biologisen perheensä kanssa.  Suomessa annetaan vuosittain muutamia kymmeniä lapsia adoptioon. Suurin osa näistä lapsista on vauvaikäisiä.

Kotimainen adoptioprosessi alkaa aina adoptioneuvonnalla. Adoptioneuvonta on noin vuoden kestävä prosessi, jossa tarkastellaan hakijoiden valmiuksia ja motivaatiota lapsen kasvatukseen. Adoptiovanhemmilta odotetaan muun muassa riittävää terveydentilaa, taloudellista vakautta, ikäkriteerien täyttymistä sekä soveltuvuutta ryhtyä lapsen vanhemmiksi. Neuvonnan tarkoituksena on myös valmentaa tulevia vanhempia adoptioprosessiin ja lapsen kasvatukseen. Adoptioneuvontaa tarjoavat kunnan sosiaalityöntekijät sekä Pelastakaa lapset ry:n sosiaalityöntekijät. Adoptioneuvonnan aikana sosiaalityöntekijä tapaa hakijoita monta kertaa sekä vierailee heidän kodissaan. Neuvonnan päätyttyä sosiaalityöntekijä laatii niin sanotun kotiselvityksen, jossa kerrotaan hakijoiden valmiuksista lapsen adoptointiin. Hakemuksesta käy ilmi sosiaalityöntekijän puoltava taikka vastustava näkemys adoption toteuttamisesta. Sosiaalityöntekijällä on myös oikeutus keskeyttää adoptioneuvonta välittömästi, mikäli hakijat osoittautuvat soveltumattomiksi adoptoimaan lapsen. Sosiaalityöntekijän päätöksestä ei ole mahdollista valittaa.

Adoptioneuvonnan loppuunsaattamisen ja kotiselvityksen saamisen jälkeen adoptiovanhemmiksi haluavien tulee saada adoptiolupa adoptiolautakunnalta. Adoptioluvan saamisen jälkeen alkaa odotusaika. Odotusajan pituus on vaikeasti ennakoitavissa, mutta tyypillisesti kotimainen adoptioprosessi kestää kokonaisuudessaan 3-5 vuotta adoptioneuvonnan aloittamisesta. Odotusaika päättyy lapsiesitykseen. Lapsiesitys tarkoittaa ilmoitusta tuleville adoptiovanhemmille siitä, että heille on nimetty adoptiolapsi. Parhaassa tapauksessa he voivat hakea lapsen kotiin jo muutamassa tunnissa lapsiesityksen saamisesta. Adoptio on vielä lopuksi saatettava tuomioistuimen vahvistettavaksi, ennen kuin adoptio astuu virallisesti voimaan. Adoption virallistamisen jälkeen uusi adoptioperhe tekee edelleen yhteistyötä sosiaalityöntekijän kanssa, jotta jokaisen osapuolen sopeutuminen uuteen elämään ja erityisesti lapsen edun toteutuminen voidaan varmistaa parhaalla mahdollisella tavalla. Adoptioperheen tukeminen erityisesti alkuvaiheessa on hyvin tärkeää, sillä odotukset eivät aina vastaa todellisuutta ja perhesiteiden muodostuminen vie oman aikansa. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]