Minilex - Lakipuhelin

Avioliittolaki ja adoptio-oikeus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Adoptiolaissa on määritelty, milloin aviopari voi ottaa yhdessä adoptiolapsen. Ollessaan naimisissa, aviopuolisot voi adoptoida lapsen ainoastaan yhdessä. Tästä poikkeuksena kuitenkin aviopuoliso voi adoptoida yksin toisen aviopuolison lapsen tai oman lapsen, joka on annettu aikaisemmin adoptiolapseksi. Tällöin adoptiota ei kuitenkaan voida vahvistaa ilman toisen aviopuolison suostumusta. Lisäksi aviopuoliso voi adoptoida yksin, mikäli toinen aviopuoliso on kykenemätön ilmaisemaan tahtoaan tai aviopuolison olinpaikka on tuntematon. Muut kuin aviopuolisot eivät voi adoptoida yhdessä.

Adoptioon vaaditaan lupa, mikäli adoptionhakijalla tai alle 18-vuotiaalla lapsella on asuinpaikka Suomessa. Heillä voi myös molemmilla olla asuinpaikka Suomessa. Adoptiolupaa ei kuitenkaan tarvita tilanteessa, jolloin aviopuoliso aikoo avioliiton aikana tai avioliiton purkauduttua, kuoleman johdosta yksin adoptoida toisen aviopuolison lapsen.

Tasa-arvoinen avioliittolaki tuli Suomessa voimaan vuoden 2017 alusta. Tämä tarkoittaa, että kaksi samaa sukupuolta olevaa henkilöä voivat solmia keskenään avioliiton. Käytännössä avioliittolaista poistettiin ne kohdat, joissa puhutaan miehestä ja naisesta. Tämä tarkoittaa, että myös kaksi samaa sukupuolta avioliitossa olevilla henkilöillä on adoptio-oikeus.

Vuoden 2012 adoptiolain myötä myös avioliittolakiin tehtiin muutoksia. Ennen oli mahdollista, että oikeusministeriö antoi luvan poikkeustilanteessa adoptiovanhemman ja adoptiolapsen väliseen avioliittoon. Avioliittolaissa säädettyjä avioliiton esteitä sovelletaan nyt myös adoptiolapseen. Tämä tarkoittaa, sitä ettei adoptiolapsi voi mennä naimisiin adoptiovanhemman tai tämän vanhemman, adoptiovanhemman biologisen lapsen tai adoptiovanhemman toisen adoptiolapsen kanssa. Käytännössä adoptiolapsi ei siten voi mennä naimisiin adoption kautta saatujen sukulaisten kanssa eikä omien biologisten sukulaisten kanssa.

Myös aviopuolisoiden on yhdessä täytettävä adoption edellytykset, joita vaaditaan adoptiolaissa. Lisäksi eri adoptioissa, esimerkiksi kansainvälisissä adoptioissa saattaa olla lisävaatimuksia. Vaatimuksista kannattaa ottaa selvää ennen adoptioon ryhtymistä tai esimerkiksi kääntyä lakimiehen puoleen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]