Minilex - Lakipuhelin

Mitä laissa sanotaan perheen sisäisestä adoptiosta?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perheen sisäinen adoptio tarkoittaa adoptiota, jossa avioliiton tai rekisteröidyn parisuhteen toinen osapuoli adoptoi toisen osapuolen lapsen. Avioliittolain uudistuksen jälkeen samaa sukupuolta olevat henkilöt ovat voineet solmia avioliiton, joten rekisteröity parisuhde voidaan nykyään muuttaa avioliitoksi. Adoptiolaissa ei puhuta suoraan perheen sisäisestä adoptiosta, mutta perheen sisäisestä adoptiosta mainitaan hallituksen esityksessä. Perheen sisäistä adoptiota on tietyiltä osin helpotettu, sillä useimmiten adoptoitava lapsi asuu jo valmiiksi tulevan adoptiovanhemman kanssa.

Perheen sisäinen adoptio voi tulla kyseeseen esimerkiksi silloin, kun uusperheen tilannetta halutaan selventää ja saman perheen lapsille halutaan molemmat puolisot vanhemmiksi. Samaa sukupuolta olevien aviopuolisoiden perheen sisäinen adoptio tulee kyseeseen esimerkiksi silloin, jos naisparista toinen osapuoli saa lapsen hedelmöityshoitojen tuloksena. Perheen sisäinen adoptio ei ole mahdollinen avopuolisoiden kesken.

Perheen sisäiseen adoptioon vaaditaan myös biologisten vanhempien suostumus, sillä adoptio katkaisee biologisen vanhemman ja lapsen oikeussuhteen. Oikeussuhteen katkeaminen tarkoittaa käytännössä esimerkiksi tapaamisoikeuden menettämistä ja elatusvelvollisuudesta vapautumista. Toisaalta suostumusta ei tarvita, jos biologinen vanhempi ei sairauden tai muun syyn vuoksi voi ilmaista tahtoaan tai vahvistamiselle on muita erittäin painavia syitä lapsen etujen kannalta. Tavallisesti biologisten vanhempien suostumus voidaan ottaa aikaisintaan kolmen kuukauden kuluessa lapsen syntymästä, mutta perheen sisäisessä adoptiossa suostumus voidaan ottaa aiemmin tietyin ehdoin.

Lapsen oma suostumus tarvitaan, jos lapsi on täyttänyt 12 vuotta. Adoptiota ei voida myöskään vahvistaa ilman alle 12-vuotiaan suostumusta, jos lapsi on niin kehittynyt, että hänen tahtoonsa on kiinnitettävä huomiota. Adoptiosta on puhuttava lapselle avoimesti ja lapsen kanssa on aina keskusteltava tämän ikätason edellyttämällä tavalla.

Perheen sisäistä adoptioprosessia on jonkin verran helpotettu verrattuna tavanomaiseen adoptioon. Lain vaatimista adoption ikäero- ja ikävaatimuksista adoptiolapsen ja adoptiohakijan välillä voidaan poiketa silloin, kun kysymyksessä on perheen sisäinen adoptio. Adoptioneuvonnan kesto vaihtelee hakijoiden elämäntilanteen sekä muiden seikkojen mukaisesti. Vaikka adoptioneuvonta on aloitettava mahdollisimman joutuisasti, adoptioneuvonnan aloittaminen ei ole yhtä kiireellistä perheen sisäisessä adoptiossa, sillä lapsi yleensä asuu jo valmiiksi tulevan adoptiovanhempansa luona. Vanhemmuuden vahvistaminen ei saa kuitenkaan tarpeettomasti viivästyä. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]