- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Adoptionhakijan tulee ensin hakea adoptioneuvontaa ja hakijan tulee täyttää lain edellyttämät vaatimukset, jotta adoptio on mahdollista. Kun tiedetään, että hakija on sovelias adoptiovanhemmaksi, voi hän hakea adoptiolupaa, jonka myöntää aina adoptiolautakunta. Adoptiolupaa ei kuitenkaan tarvita, jos sekä hakijalla että lapsella on asuinpaikka Suomessa ja aviopuoliso aikoo avioliiton aikana tai sen purkauduttua kuoleman johdosta yksin adoptoida toisen aviopuolison lapsen tai jos lapsi on tullut hakijan luokse muussa kuin adoptiotarkoituksessa ja on ollut vakiintuneesti hakijan hoidettavana ja kasvatettavana.
Hakijalla pitää olla adoptiolupa, jotta adoptointi on mahdollista. Suomalaisen lapsen adoption vahvistamista haetaan kirjallisella hakemuksella kotikunnan käräjäoikeudelta. Hakemukseen tulee liittää adoptioneuvonnan antajan kirjallinen selvitys neuvonnan antamisesta. Hakemuksessa on käytävä ilmi, että adoption vahvistamiseen on lain mukaiset edellytykset.
Kansainvälinen adoptioprosessi alkaa myös adoptioneuvonnalla, jonka aikana selvitetään hakijoiden edellytyksiä adoptiovanhemmuuteen. Adoptioneuvonnan jälkeen valitaan kansainvälinen palvelunantaja, jonka kautta haetaan adoptiolupaa. Adoptioluvan myöntää adoptiolautakunta. Kun adoptiolupa on myönnetty, valitsevat hakijat kohdemaan ja lähettävät hakemuksen. Hakemuksen lähettämisen jälkeen alkaa odotusaika.
Vieraasta maasta adoptoiminen on mahdollista myös ilman palvelunantajaa. Tällöin adoptiolupa voidaan myöntää, kun hakijalle on annettu adoptioneuvontaa, hän täyttää edellytykset ja lapsi on joko hakijan tai tämän aviopuolison lähisukulainen tai hakijan adoptiolapsen aikaisempi lähisukulainen tai hän on tullut hakijan luokse muussa kuin adoptiotarkoituksessa ja ollut vakiintuneesti hakijan hoidettavana ja kasvatettavana.
Täysi-ikäisen lapsen adoptoimiseen ei tarvita adoptioneuvontaa vaan siihen riittää vapaamuotoinen adoptionhakijan hakemus, jossa on mukana adoptoitavan suostumus. Täysi-ikäisen adoptio voidaan yleensä vahvistaa, jos selvitetään, että adoptoitava on alaikäisenä ollut adoptionhakijan hoidettavana ja kasvatettavana tai heidän välillään on muutoin adoptoitavan ollessa alaikäinen muodostunut vakiintunut lapsen ja vanhemman suhteeseen verrattavissa oleva suhde.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.