Minilex - Lakipuhelin

Adoptioprosessi ja raskaus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lapsen adoptointi mullistaa sekä lapsen että adoptiovanhempien elämän. Adoptioprosessi on pitkä ja perusteellinen, jotta lapsen edun toteutumisesta voidaan varmistua. Adoptioprosessissa tarkoituksena on aina etsiä lapselle sopivat vanhemmat eikä vanhemmille sopivaa lasta. Adoptioprosessin aikana pyritään selvittämään mahdollisimman huolellisesti adoptiovanhemmiksi haluavien motivaatio sekä valmiudet kasvattaa lapsi. Huomiota kiinnitetään niin hakijoiden ikään, terveydentilaan kuin elinolosuhteisiinkin. Arvio pyritään tekemään mahdollisimman kokonaisvaltaisesti, jotta vanhempia tarvitseva lapsi saa kaipaamaansa huolenpitoa ja hoivaa. Adoptiovanhemmiksi hakeville on asetettu vaatimuksia lainsäädännön tasolla ja lisäksi sosiaalityöntekijä arvioi hakijoiden henkilökohtaisia ominaisuuksia. Kansainvälisissä adoptioissa kohdemaalla saattaa olla hakijoille erityisiä edellytyksiä, joihin Suomen lainsäädännöllä ei voida vaikuttaa, vaikka vaatimukset vaikuttaisivatkin epäoikeudenmukaisilta. Nämä vaatimukset saattavat kohdistua esimerkiksi varallisuuteen ja mahdollisuuteen hankkia biologisia lapsia. Tästä syystä raskaus voi olla peruste adoption keskeyttämiseen erityisesti kansainvälisissä adoptioissa. Raskaus toki vaikuttaa myös kotimaiseen adoptioprosessiin varsinkin silloin, jos hakijoiden mahdollisuuksien kasvattaa adoptiolapsi katsotaan heikentyvän biologisen lapsen myötä. Kotimaisessa adoptiossa tilannetta arvioidaan aina kokonaisvaltaisesti, eikä raskaus välttämättä estä adoptiolapsen saamista.

Adoptiovanhemmiksi hakevilla on velvollisuus ilmoittaa sosiaalityöntekijälle ja adoption palveluntarjoajalle raskaudesta, jotta kyseinen elämäntilanteen muutos voidaan huomioida adoptioprosessissa. On selvää, että raskaus on muutoksena niin merkittävä, että se on otettava lukuun adoptiolapsen edun toteutumista arvioidessa. Yleensä adoptioprosessi ainakin keskeytyy siksi aikaa, kunnes biologinen lapsi on syntynyt ja saavuttanut muutaman vuoden iän. Vastasyntyneen lapsen hoivaaminen on aikaa vievää, joten vanhemmalla ei oleteta olevan aikaa myös adoptiolapselle. Usein adoptiovanhemmiksi haluaville tärkeintä on tulla vanhemmiksi, joten adoptioprosessin keskeyttäminen voi johtua myös heidän omasta tahdostaan. Raskauden vaikutusta adoptioprosessiin ei kannata pitää epäoikeudenmukaisena, sillä adoptiossa kaikkein tärkeintä on aina lapsen etu. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]