Minilex - Lakipuhelin

Yksinäisen naisen adoptio-oikeus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Suomessa lapsen adoptio-oikeus on yksinäisellä henkilöllä tai aviopuolisoilla yhdessä. Sillä, onko yksinäinen henkilö mies vai nainen, ei ole oikeudellisesti merkitystä. Adoptiolle lailla säädetyt edellytykset koskevat niin miehiä kuin naisiakin. Adoption tarkoituksena on edistää lapsen parasta antamalla lapselle suhde vanhempaan tai vanhempiin. Adoptioprosessissa pääpaino on lapsen edun toteuttamisessa ja hyvän hoidon ja kasvatuksen varmistamisessa. Adoptiota koskevat osittain eri säännökset riippuen esimerkiksi siitä, onko kyseessä täysi-ikäisen adoptio tai perheen sisäinen vai ulkoinen adoptio. Lisäksi kansainväliset adoptiot ovat asia erikseen, tosin niihinkin sovelletaan suomalaista adoptiolainsäädäntöä. Kansainväliseen adoptioon vaikuttaa lisäksi adoptiomaan viranomaiskäytännöt ja lainsäädäntö. Tässä artikkelissa käsitellään vain suomalaista adoptiolainsäädäntöä.

Täysi-ikäisen voi adoptoida vain, jos adoptoitavan ja adoptoijan välillä on jo ennestään muodostunut lapsen ja vanhemman välinen suhde.

Pääsääntöisesti adoptionhakijan iän on oltava vähintään 25 vuotta. Alaikäistä ei saa adoptoida 50 vuotta vanhempi henkilö. Rajatuissa poikkeustapauksissa 18 vuotta täyttänyt henkilö saa adoptoida. Lisäksi on säädetty, että adoptoitavan ja adoptionhakijan välisen ikäeron on oltava vähintään 18 vuotta ja se saa olla enintään 45 vuotta. Tähänkin pääsääntöön on joitakin poikkeuksia, esimerkiksi perheen sisäisissä adoptioissa.

Lapsen oma tahto ja mielipide voi saada painoarvoa adoptioprosessissa. 12 vuotta täyttäneen suostumus tarvitaan adoptiota varten. Myös alle 12 vuotiaan mielipide on otettava huomioon lapsen kehitystason mukaan. Lähtökohtaisesti myös adoptoitavan vanhempien suostumus tarvitaan adoptioon.

Adoptiota edeltää adoptioneuvonta, jossa muun muassa annetaan tietoa adoption tarkoituksesta, edellytyksistä ja oikeusvaikutuksista sekä selvitetään ja arvioidaan, ovatko adoption edellytykset olemassa. Tämän jälkeen on mahdollista saada adoptiolupa adoptiolautakunnasta. Luvan saamisen jälkeen adoptioprosessi etenee hakemusvaiheeseen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]