Minilex - Lakipuhelin

Adoptiovanhemman kriteerit

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Adoptiovanhemman kriteerien avulla luodaan pohja sille, kuka pystyy adoptoimaan lain mukaan adoptiolapsen. Lain asettamat adoptiovanhemman arvosteluperusteet tulee täyttyä, jotta adoptio voi olla oikeudellisesti mahdollinen. Kriteerien avulla pyritään turvaamaan adoptiovanhemman vakaa elämäntilanne ja kypsyys adoption myötä syntyvään vastuuseen. Adoptionhakija toimii itsenäisesti, ja ainoastaan aviopuolisot voivat adoptoida yhdessä.

Adoptiovanhemman hakiessa adoptiolasta, tulee vanhemman olla täyttänyt vähintään 25 vuotta. Jos adoptoitava henkilö on alaikäinen, niin silloin tulee myös ottaa huomioon, että seuraavat kriteerit täyttyvät. Adoptiovanhempi ei saa tällöin olla yli 50-vuotias. Lisäksi tulee ottaa huomioon, että adoptiovanhemman ja adoptoitavan lapsen ikäeron tulee olla vähintään 18 vuotta, ja ikäero voi olla enintään 45 vuotta. 

Edellä mainittujen kriteereiden ei kuitenkaan tarvitse täyttyä silloin, kun adoptoitavana on toisen aviopuolison lapsi. Lisäksi, jos adoptiovanhempi on aikaisemmin antanut oman lapsensa aikaisemmin adoptoitavaksi, ei iällä ole merkitystä. Mikäli kyseessä on vakiintunut lapsen ja vanhemman väliseen verrattava suhde tai siihen on yksinkertaisesti hyvä syy lapsen edun kannalta, voidaan adoptiovanhemman kriteereistä poiketa. Erityinen tilanne voi muodostua myös siten, että adoptiovanhempi on täyttänyt yli 50 vuotta itse adoption tapahtuessa, mutta päätös lapsen sijoittamisesta on tehty kuitenkin aikaisemmin.

Adoption ollessa ajankohtainen, ensimmäiseksi tulee kiinnittää huomiota siihen, onko henkilö kelpoinen hakemaan itselleen adoptiolasta. Edellä mainitut lain kriteerit tulee ensimmäiseksi täyttyä, että hakuprosessi voi alkaa. Kuitenkin yleensä adoptioviranomaiset voivat edellyttää muutakin, joten lisäselvitys on tarpeen riippuen myöskin siitä, että onko tarkoitus adoptoida esimerkiksi kansainvälisellä tasolla.

Adoptiovanhemman tulee pyytää adoptioneuvontaa edetäkseen adoption hakemisessa. Adoptioneuvontaa saa kotikuntansa sosiaalihuollon toimielimiltä tai adoptiotoimistoista, jotka ovat siihen saanet luvan. He antavat tietoa adoptioon liittyvistä tärkeistä asioista ja kriteereistä, sekä pitävät huolta adoptiovanhemman kelpoisuudesta adoptioon. Lopullisesti adoptio vahvistetaan tuomioistuimen päätöksellä ja tällöin adoptiovanhemman on todistettava täyttävänsä lain mukaiset edellytykset.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]