Minilex - Lakipuhelin

Ottolapsen perintö

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Vuoden 2012 adoptiolain myötä ottolapsen perintöoikeutta on vahvistettu. Ottolapsi rinnastetaan rintaperilliseen eli adoptiolapsi perii samoin kuin adoptiovanhemman biologinenkin lapsi. Kuitenkin, jos ottolapsi on adoptoitu ennen vuotta 1980, sovelletaan perintöön sen ajan voimassaolevia säännöksiä, jolloin suostumus ottolapseksi ottamiseen syntyi. Myöskin adoptiolapsen jälkeläisten perintöoikeudesta ja oikeudesta periä adoptiolapsen jälkeläisiin sovelletaan lakia saman periaatteen mukaan.

Vuoden 2012 adoptiolakia kuitenkin sovelletaan, mikäli tuomioistuin on vahvistanut vuoden 1985 lapseksiottamisesta annetun lain mukaan adoptiosuhteeseen sovellettavan sitä lakia tai nykyisen adoptiolain nojalla vahvistanut, että adoptiosuhteeseen sovelletaan vuoden 2012 adoptiolakia. On huomionarvoista huomata, että nykyisen adoptiolain myötä, vain ottolapsi pystyy hakemaan adoptiosuhteen vahvistamista. Jos kuitenkin perittävä on kuollut ennen tuomioistuimen päätöksen antamista, niin silloin sovelletaan ottolapsisuhteen suostumisen ajan voimassa olleita säännöksiä.

Nykyisen adoptiolain säännöksiä voidaan kuitenkin eräissä tilanteissa soveltaa, vaikka adoptio olisi tapahtunut ennen vuotta 1980. Tämä säännös on uusi ja se sisältää muutoksen vallitsevaan oikeustilaan. Säännös luo poikkeuksen pääsääntöön, jonka mukaan sovelletaan adoption suostumuksen ajankohdan voimassa olevia säännöksiä. Uutta adoptiolakia siis sovelletaan perintöoikeudellisissa kysymyksissä silloin, kun ratkaistaan, kenellä on oikeus periä adoptiolapsi tai hänen jälkeläinen. Toinen tilanne syntyy, kun kyse on adoptiolapsen ja tämän jälkeläisen oikeudesta periä adoptiovanhempi ja näiden sukulaiset.  Tällöin kuitenkin perittävän henkilön on pitänyt kuolla vuoden 2012 adoptiolain ollessa voimassa. Tämä säännös tarkoittaa, että myös ennen 1980 adoptoidut lapset, rinnastetaan täysin adoptiovanhemman biologisiin lapsiin perintöä jaettaessa. Kun kyseessä on adoptiolapsen ja tämän jälkeläisten oikeus periä aikaisemmat vanhemmat ja heidän sukulaiset, sovelletaan kuitenkin edelleen suostumuksen aikana voimassa ollutta lakia, jos adoptio on tapahtunut ennen vuotta 1980. Kuitenkin, jos adoptio on vahvistettu voimassa olevan lain mukaiseksi, niin adoptiolapsella ei ole oikeutta aikaisempien vanhempien perintöön.

Ensin siispä tulee tarkastaa, milloin adoptio on tapahtunut ja mitä lakia siihen silloin sovelletaan. Tärkeää on huomata, että säännökset voivat olla erilaiset riippuen ketä peritään. Jos adoptio on vahvistettu uuden lain mukaiseksi, niin silloin sovelletaan ainoastaan voimassa olevan adoptiolain säännöksiä. Perinnölliset kysymykset saattavat kuitenkin osoittautua haastaviksi ja silloin kannattaakin ottaa yhteyttä lakimieheen.  

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]