Minilex - Lakipuhelin

Ottolapsisuhde

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Adoptiolla ottolapsen ja hänen biologisten vanhempiensa väliset oikeussuhteet katkeavat ja tästä tulee ottovanhempiensa lapsi. Lapseksiottamisen jälkeen adoptiolapsella on siis oikeudellisesti sama asema kuin ottovanhempien biologisilla lapsilla.

Ennen kuin adoptio voidaan myöntää, on tiettyjen edellytysten täytyttävä. Yhtenä keskeisimmistä edellytyskysymyksistä voidaan pitää adoptioon vaikuttavia ikäkysymyksiä. Lain mukaan adoptiota ei saa hakea alle 25 tai yli 50 vuotias henkilö. Poikkeuksena voidaan pitää esimerkiksi sitä, jos adoptoitava olisi hakijan aviopuolison jälkeläinen tai tämän oma lapsi, joka on aikaisemmin annettu adoptioon. Ottovanhemman sekä ottolapsen välinen ikäero ei saa olla alle 18 vuotta. Adoptio edellyttää myös 12 vuotiaan lapsen suostumusta. Myös nuoremman lapsen mielipide tulee ottaa huomioon, jos hän on henkisesti ikäistään kypsempi.

Adoption myötä ottolapsen ja tämän ottovanhempien sekä heidän sukulaistensa välille muodostuu oikeudellinen suhde, jota voi verrata vanhempien suhdetta biologisiin lapsiinsa. Ottovanhemmat ovat adoption myötä velvollisia huolehtimaan ottolapsensa elatuksesta.

Kun lapseksiottaminen on vahvistettu, on lapsella oikeus ottovanhempansa sukunimeen tai ottovanhemman toisen alaikäisen lapsen kanssa samaan sukunimeen. Tuomioistuin voi myös päättää, että tiettyjen seikkojen ja lapsen edun kannalta on paras, että lapsi säilyttää oman sukunimensä.

Jos yhteydenpidosta biologisiin vanhempiin on sovittu, voi tuomioistuin päättää, että alaikäisellä adoptiolapsella on oikeus tavata tämän aikaisempaa vanhempaansa.

Ottolapsisuhde on lähtökohtaisesti purkamaton. Adoptio voi purkautua uudella adoptiolla, jossa ottolapsi pääsee takaisin biologiseen perheeseensä tai hänet adoptoidaan kokonaan uuteen perheeseen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]