Minilex - Lakipuhelin

Adoptio ja lapsen biologiset vanhemmat

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Adoptoitavan lapsen biologisten vanhempien oikeudellinen suhde lapseensa katkeaa adoption myötä. Tämä oikeudellinen suhde muodostuu adoption vahvistamisessa adoptoidun lapsen ja adoptiovanhempien välille. Kun adoptio on vahvistettu, adoptiolasta pidetään siten lähtökohtaisesti adoptiovanhempien eikä aikaisempien vanhempien lapsena. Vaikka oikeudellinen suhde adoptoituun lapseen katkeaa, biologisille vanhemmille voi kuitenkin jäädä muunlainen suhde adoptoituun.

Adoptioon tarvitaan adoptoitavan vanhempien suostumus, jollei kyse ole poikkeuksellisesta tilanteesta. Vanhemmilla tarkoitetaan ennen adoption vahvistamista olevia juridisia lapsen vanhempia eli käytännössä useimmiten lapsen biologisia vanhempia. Adoptoitavan vanhemmilla on ennen suostumuksen antamista pakollinen harkinta-aika, jota on käsitelty toisessa artikkelissa. Adoptoitavan aikaisemmat vanhemmat, useimmiten siis juuri biologiset vanhemmat, vapautuvat oikeudellisen suhteen katkeamisen myötä myös esimerkiksi lapsen elatusvelvollisuudesta.

Lapsen aikaisemmalla vanhemmalla voi olla tuomioistuimen päätöksen perusteella mahdollisuus tavata adoptoitua lasta tai muutoin pitää häneen yhteyttä. Yhteydenpito-oikeuden vahvistamisen edellytyksenä on, että aikaisempi vanhempi ja adoptiovanhemmat ovat sopineet yhteydenpidosta eikä ole aihetta olettaa, että yhteydenpito olisi vastoin lapsen etua. Yhteydenpito voi tapahtua esimerkiksi kirjeenvaihdolla tai puhelinsoitoilla. Tietojen ja kuvien lähettäminen esimerkiksi lapsen kehityksestä eivät ole tällaista yhteydenpitoa, mutta siitä on kuitenkin mahdollista sopia osapuolten välillä. Tällöin kyse on niin sanotusta avoimesta adoptiosta, jossa lapsen sosiaalinen suhde biologisiin vanhempiinsa säilyy ainakin jollakin tavalla.

Adoptoitavan lapsen biologisille vanhemmille voi adoption myötä herätä useita kysymyksiä. He saavat kuitenkin adoptioneuvontaa harkitessaan lapsensa antamista adoptioon. Adoptioneuvonnassa selvennetään biologisille vanhemmille adoptioprosessia kokonaisuudessaan, kuten käydään läpi esimerkiksi adoption oikeusvaikutuksia ja yhteydenpidon mahdollisuutta lapseen.

Adoption vahvistamisen myötä oikeudellinen suhde adoptoitavaan siis katkeaa, mutta sosiaalinen suhde voi silti lapsen edun mukaisissa tilanteissa jäädä pysymään yhteydenpidon kautta. Sosiaalisen suhteen jatkuminen turvaa lapsen tärkeiden ihmissuhteiden pysyvyyttä. Myös biologisten vanhempien tietoisuus siitä, että yhteydenpito-oikeus voidaan vahvistaa tuomioistuimen päätöksellä ja se voidaan tarpeen mukaan panna myös täytäntöön, voi auttaa heitä heidän harkitessaan lapsensa antamista adoptioon.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]