Minilex - Lakipuhelin

Adoptionhakijan ikä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Adoptionhakijalle on asetettu lainsäädännössä vähimmäis- ja enimmäisikä, minkä tavoitteena on lapsen edun edistäminen. Adoptiovanhemman tulee pystyä turvaamaan lapselle hänen itsenäistymiseensä asti riittävä huolenpito, kasvatus ja elatus. Adoptiovanhempien lapsesta huolehtiminen ja hänen tukemisensa myös hänen varhaisessa aikuisiässään on tärkeää. Koska lapsella on jo vanhempiensa menettämiskokemuksia, on ikävaatimuksilla haluttu minimoida tällaisten kokemusten uusiutumisen todennäköisyys lapsen elämässä. Adoptionhakijan sopiva ikä on siten yksi adoption edellytys.

Adoptionhakijan tulee olla täyttänyt 25 vuotta. Tilanteissa, joissa edellytetään adoptiolupaa, hakijan on tullut täyttää 25 vuotta viimeistään sinä päivänä, kun adoptiolupaa koskeva päätös annetaan. Silloin, kun adoptiolupaa ei tarvita, hakijan tulee olla täyttänyt 25 vuotta viimeistään adoption vahvistamista koskevan päätöksen antopäivänä. Adoptionhakija pystyy siis aloittamaan adoptioprosessin jo ennen kuin hän täyttää 25 vuotta, kunhan hän ehtii täyttämään vaaditun iän viimeistään lupaa tai vahvistamista koskevan päätöksen antopäivänä.

Silloin kun adoptoitava on alaikäinen, hakija ei saa olla 50 vuotta vanhempi. Kun adoptio kohdistuu täysi-ikäiseen, ei tätä enimmäisikävaatimusta ole. Samoin kuin 25 vuoden vähimmäisikää koskien, myös 50 vuoden enimmäisikävaatimuksen täyttymistä arvioitaessa tarkastellaan lähtökohtaisesti adoptioluvan tai adoption vahvistamisen päätöksentekohetkeä. Mikäli adoptionhakija täyttää 50 vuotta kahden niiden seuraavan vuoden aikana, kun hän on saanut adoptioluvan, adoptiolupaa rajoitetaan. Luvan voimassaolo rajataan tällöin päättymään siihen, kun hakija täyttää 50 vuotta. Jos adoptiolupaa ei edellytetä, hakija ei saa olla yli 50-vuotias sinä päivänä, kun adoption vahvistamista koskeva päätös annetaan.

Adoptionhakijalle asetetuista enimmäis- ja vähimmäisajoista voidaan kuitenkin poiketa. Adoptio voidaan 25 vuoden vähimmäisiästä ja 50 vuoden enimmäisiästä huolimatta vahvistaa, jos kyse on perheen sisäisestä adoptiosta tai adoptoitavan ja hakijan välille vakiintuneesta lapsen ja vanhemman väliseen suhteeseen verrattavasta läheisestä suhteesta. Myös silloin, kun enimmäisikä- tai vähimmäisikävaatimuksesta poikkeaminen on lapsen edun kannalta perusteltua, ikävaatimuksista voidaan poiketa.

Vaikka ikävaatimuksista voidaankin tehdä poikkeuksia, hakijan tulee kuitenkin aina olla 18 vuotta täyttänyt.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]