Minilex - Lakipuhelin

Kenellä on adoptio-oikeus?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Adoptiolla vahvistetaan adoptoitavan ja adoptiovanhemman suhde lapsen ja vanhemman suhteeksi. Adoptiossa on otettava aina lapsen etu huomioon, ja siksi adoptio-oikeutta on rajoitettu iän sekä muiden seikkojen osalta. Adoptio voidaan vahvistaa, mikäli on selvitetty, että lapsi saa hyvän hoidon ja kasvatuksen ja hakija tai hakijat täyttävät tietyt vaatimukset.

Suomessa adoptiohakijoiden on oltava 25-50-vuotiaita, ja ikäero adoptiohakijan sekä adoptoitavan välillä on oltava vähintään 18-vuotta. Ikäero saa olla enintään 45 vuotta. Suomen adoptiolaissa ei ole vaatimusta avioliiton kestolle ennen adoptiota, ja avioparien lisäksi adoptiota voi hakea myös yksin. Samaa sukupuolta olevat pariskunnat voivat adoptoida Suomesta sekä maista, jotka hyväksyvät samansukupuoliset vanhemmat adoptiolapselle.

Kansainvälisessä adoptiossa vaikuttavat Suomen säännökset sekä adoptiomaan omat viranomaisten säännöt. Ulkomailla säännöt koskevat esimerkiksi adoptiohakijoiden ikää, taloudellista tilannetta sekä adoptiohakijoiden avioliiton kestoa. Suomen adoptiolautakunnan lupa kansainväliseen adoptioon ei suoraan takaa ulkomaisen viranomaisen hyväksyntää.

Esimerkiksi Etelä-Afrikasta sekä avioparit että yksinhakijat voivat adoptoida, ja muun muassa pariskunnan on oltava parisuhteessa vähintään viisi vuotta ennen adoptiota. Intiasta voi adoptoida vähintään kaksi vuotta avioliitossa olleet avioparit, joiden yhteenlaskettu ikä saa olla enintään 90 vuotta, mikäli he haluavat adoptoida 0-3-vuotiaan lapsen. Kiinasta adoptionhakijoiksi hyväksytään yli 30-vuotiaat avioparit sekä yksinhakijat, ja perheessä saa olla korkeintaan neljä lasta entuudestaan.

Adoptiohakijoiden on ilmoittauduttava adoptioneuvontaan, jota antavat sosiaaliviranomaiset sekä eräät järjestöt. Neuvonnassa tulevat vanhemmat keskustelevat perheestä, adoption motiiveista ja perheen toimeentulosta. Neuvonnassa selvitetään edellytyksiä adoptioon myös keskustelemalla terveydestä, ihmissuhteista sekä valmiuksista vanhemmuuteen. 

Tulevien vanhempien tuleekin olla riittävän terveitä, jotta he pystyvät selviytymään vaativasta tehtävästä. Mikäli hakijalla on esimerkiksi jatkuvaa hoitoa tai lääkitystä vaativa sairaus, hakijan tulee hankkia lääkärin lausunto, joka liitetään hakemukseen tai esitetään sosiaalityöntekijälle. Lausuntoa vaativia sairauksia ovat muun muassa epilepsia sekä reuma. Tarkemmin adoptio-oikeudesta voi kysyä lakimieheltä tai adoptioneuvonnasta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]