Minilex - Lakipuhelin

Adoptioprosessin pituus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Adoptioprosessi vaatii adoptiovanhemmiksi haluavilta pitkäjänteisyyttä sekä kärsivällisyyttä, sillä adoptiolapsen saaminen kestää yleensä vuosia. Adoptioprosessista on tehty tarkoituksella pitkä, jotta lapsen edun toteutuminen voidaan varmistaa parhaalla mahdollisella tavalla. Adoptioprosessi alkaa noin vuoden mittaisella adoptioneuvonnalla, jossa selvitetään hakijoiden pätevyyttä adoptiovanhemmiksi. Adoptiovanhempien tulee täyttää muun muassa ikään, terveydentilaan, taloudelliseen tilanteeseen, kasvatuskykyyn sekä motiiveihin liittyviä kriteereitä. Neuvonnan tarkoituksena on lisäksi valmentaa hakijoita adoptiovanhemmuuteen. Kuntien ja Pelastakaa Lapset ry:n sosiaalityöntekijät tarjoavat adoptioneuvontaa. Sosiaalityöntekijä tapaa hakijoita useita kertoja ja vierailee heidän kodissaan. Neuvontajakson päätteeksi sosiaalityöntekijä laatii kotiselvityksen, josta käy ilmi adoptiota puoltava tai vastustava lausunto. Viimeistään adoptiota puoltavan kotiselvityksen saatuaan ulkomaista adoptiota hakevien tulee valita adoption palvelunantaja, joka toimittaa heille lisätietoa adoptiosta ja tekee adoptiohakemuksen Valviran alaiseen adoptiolautakuntaan. Suomessa palvelunantajia ovat Intepedia ry, Pelastakaa Lapset ry sekä Helsingin kaupungin sosiaalivirasto. Kotimaisen adoption osalta palvelunantajaa ei tarvita välikädeksi. Adoptiolautakunta voi vaatia adoptioluvan tueksi lisäselvitystä hakijoilta, mikä luonnollisesti pidentää adoptioprosessia entisestään. Adoptiolupa on voimassa kaksi vuotta ja siihen on mahdollista hakea pidennystä, mikäli adoptioprosessi pitkittyy.

Adoptioluvan saamisen jälkeen ulkomailta adoptiolasta hakevien tulee valita adoptiokontakti siitä kohdemaasta, josta lapsi halutaan adoptoida. Myös suomalainen palvelunantaja on prosessissa edelleen mukana. Kohdemaan kontaktille laaditaan varsinainen hakemus adoptiolapsesta. Hakemuksen laajuus ja sen liitteeksi vaadittavat asiakirjat vaihtelevat suunnattomasti eri maiden välillä. Hakemuksen tekemiseen kannattaa kuitenkin paneutua huolellisesti ja käyttää aikaa, jotta hakijoiden toiveet ja lapsen etu toteutuvat mahdollisimman hyvin. Hakemuksen lähettämisen jälkeen alkaa odotusaika lapsen nimeämiseksi. Myös odotusaika riippuu kohdemaan käytännöistä ja vaihtelee vuodesta useaan vuoteen. Odotusaika päättyy, kun hakijat saavat lapsiesityksen. Lapsiesitys on ilmoitus siitä, että hakijoille on nimetty adoptiolapsi kohdemaassa. Lapsiesityksen saannin jälkeen tulevat adoptiovanhemmat voivat alkaa suunnittelemaan lapsen hakemista kotiin. Tässäkin prosessin vaiheessa adoption eteneminen riippuu siitä maasta, josta lapsi adoptoidaan. Jotkin maat edellyttävät adoptiovanhemmilta rokotteita, viisumia tai tietyn mittaista oleskelua ennen kuin lapsen kanssa pääsee kotiin. Lisäsi kohdemaa voi vaatia, että adoptio vahvistetaan kyseisen valtion tuomioistuimessa ennen lapsen viemistä pois synnyinmaastaan. Kotimaisten adoptioiden kohdalla adoptiovanhemmat saavat parhaassa tapauksessa hakea adoptiolapsen kotiin jo muutaman tunnin kuluttua lapsiesityksen saamisesta.

Adoptioprosessin pituus on tapauskohtaista ja vaikeasti ennakoitavissa. Kotimainen adoptio on vähävaiheisempi ja kestää yleensä kokonaisuudessaan lyhyemmän aikaa ulkomaalaiseen adoptioon verrattuna. Adoptiovanhemmiksi haluavien on varauduttava siihen, että adoptiolapsen saantia joutuu odottamaan vähintään muutaman vuoden adoptioneuvonnan aloittamisesta. Prosessi ei myöskään pääty siihen, kun adoptiovanhemmat saavat lapsen kotiinsa. Vielä adoption jälkeenkin sosiaalityöntekijä on yhteydessä perheeseen, jotta kaikkien osapuolien sopeutuminen uuteen elämään saadaan sujumaan mallikkaasti. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]