- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Adoptio tarkoittaa sitä, että ala- tai täysi-ikäinen sijoitetaan toiseen perheeseen siten, että luodaan uusi perhesuhde adoptiovanhemman ja adoptiolapsen välille. Adoptiolapsen side biologisiin vanhempiinsa päättyy adoption astuessa voimaan. Adoption ja koko sen prosessin tarkoituksena on edistää lapsen hyvinvointia parhaalla mahdollisella tavalla. Adoptiolaki (20.1.2012/22) sääntelee adoptioprosessin vaiheista. Koko adoptiolain ja yleisemmin koko adoptioprosessin tarkoituksena on lapsen etu ja sen huomioon ottaminen, kun tehdään päätöksiä adoptioon liittyen. Ensisijaisesti lapsen etua on se, että pyritään luomaan pysyvä ja turvallinen perhe sekä se, että lapsen tasapainoinen kehitys on turvattu. Adoptiosta säädetään adoptiolain lisäksi myös valtioneuvoston asetuksella adoptiosta (202/2012).
Adoptioneuvonta ja adoption edellytyksiä
Adoptioprosessi alkaa adoptioneuvonnalla, joka on pakollista jokaisen adoption kohdalla. Adoptioneuvontaa antavat lapsen vanhemman kotikunnan sosiaalihuollon toimielin tai adoptiotoimisto, joka on saanut Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston luvan harjoittaa adoptioneuvontaa. Muun muassa Pelastakaa Lapset Ry antaa adoptioneuvontaa. Adoptioneuvonta on maksuton sosiaalipalvelu adoptionhakijoille. Adoptioneuvonnan antajan on nimitettävä adoptoitavalle lapselle adoptioneuvonnasta vastaava sosiaalityöntekijä sekä aloitettava adoptioneuvonta heti.
Adoptioneuvonnan tarkoitus on valvoa lapsen etua, antaa tukea sitä tarvitsevalle adoptioprosessin osapuolelle sekä antaa neuvoa lapsen vanhemmille, adoptionhakijoille sekä muille henkilöille, joiden suostumus adoptioon vaaditaan. Adoptioneuvonnassa annetaan tietoa muun muassa adoption tarkoituksesta, edellytyksistä ja oikeusvaikutuksista kaikille osapuolille. Neuvonnassa tulee auttaa hakijoita arvioimaan omia mahdollisuuksiaan ryhtyä adoptiovanhemmiksi ja auttaa valmistautumaan adoptiovanhemmuuteen. Adoptioneuvonnan tarkoituksena on myös ohjata hakijat hakemaan adoptiota, jos adoptioneuvoja katsoo sen ajankohtaiseksi osapuolille.
Adoption edellytyksenä ovat muun muassa alaikäisen kohdalla vahvistus siitä, että adoptio on lapsen edun mukainen ja lapsi tulee saamaan hyvän hoidon sekä kasvatuksen. Lapsen toivomukset ja mielipide tulee ottaa huomioon adoptiota ratkaistaessa siinä määrin, kuin lapsen ikä ja kehitystaso edellyttävät. Adoptioneuvojan tulee siis selvittää lapsen mielipide adoptioon liittyen ja otettava huomioon lapsen halut tehdessään adoptioon liittyvää selvitystä. Täysi-ikäisen henkilön adoptio voidaan vahvistaa, jos adoptoitava on alaikäisenä ollut adoptionhakijan hoidettavana ja kasvatettavana tai adoptoitavan ollessa alaikäinen sekä adoptionhakijan välille on syntynyt lapsen ja vanhemman väliseen suhteeseen verrattava suhde. Tämä suhde tulee olla vakiintunut eli adoptoitavan sekä adoptionhakijan välinen suhde tulee olla kestävä jatkossakin.
Adoptionhakijan edellytyksiä ovat muun muassa se, että alaikäisen lapsen adoptiota hakevan tulee olla täyttänyt 25 vuotta eikä hän saa olla 50 vuotta vanhempi. Näistä säännöistä voidaan poiketa muun muassa silloin, kun hakija on täyttänyt 18 vuotta ja adoptoitava on hakijan aviopuolison lapsi tai hakijan oma lapsi, joka on annettu aikaisemmin adoptoitavaksi. Edellytyksenä ikävaatimuksista poikkeavalle adoptiolle voi olla esimerkiksi adoptoitavan sekä hakijan välille muodostunut vakituinen suhde, joka on verrattavissa vanhemman ja lapsen suhteeseen. Mikäli hakija ei ollut täyttänyt 50 vuotta silloin, kun adoptoitava lapsi nimettiin sijoitettavaksi hänen luokseen, mutta adoption astuessa voimaan hakija on täyttänyt 50 vuotta, voidaan vielä alaikäisen adoptio vahvistaa. Adoptioprosessin tulee siis olla silloin jo alkanut ennen kuin hakija täyttää 50 vuotta, jotta adoptio voi edes olla hyväksyttävä.
Ikäero adoptoitavan lapsen sekä adoptionhakijan välillä on oltava vähintään 18 vuotta ja enintään ikäero saa olla 45 vuotta. Ikäerosta voidaan poiketa samoista syistä, kun adoptiohakijan vähimmäis- ja enimmäisiästä.
Aviopuolisot voivat adoptoida alaikäisen lapsen vain yhdessä avioliiton aikana. Tästä voidaan poiketa tilanteissa, joissa aviopuoliso adoptoi aviopuolisonsa lapsen tai kyse on hänen omasta lapsestaan, joka on annettu aikaisemmin adoptoitavaksi. Mikäli toisen aviopuolison olinpaikka on tuntematon tai toinen aviopuoliso ei voi sairautensa tai vammansa vuoksi ilmaista tahtoaan riittävän selvästi, voi aviopuoliso yksin adoptoida lapsen. Rajoituksena adoptiolle on, että muut kuin aviopuolisot eivät voi adoptoida yhdessä.
Jos adoptionhakija aikoo adoptoida alle 18- vuotiaan lapsen vieraasta valtiosta Suomeen, hänen tulee pyytää kansainvälistä adoptiopalvelua. Kansainvälistä adoptiopalvelua saa antaa kuntien sosiaalihuollon toimielimet ja muut yhteisöt, joilla on adoptiolautakunnan antama lupa toimia kansainvälisen adoptiopalvelun tarjoajana. Kannattaa kysyä lakimieheltä lisätietoja ulkomailta adoptoitavaan lapseen liittyvissä asioissa.
Kirjallinen selvitys adoptioneuvojalta
Adoptioneuvonnan antajan on annettava kirjallinen selvitys adoptioneuvonnan antamisesta, jotta adoptiolupa ja adoption vahvistamista koskeva hakemus voidaan tehdä. Kirjallisesta selvityksestä tulee käydä ilmi tarpeelliset tiedot asiaan liittyvistä henkilöistä sekä heidän olosuhteistaan. Jos lapsi tullaan adoptoimaan Suomesta vieraaseen valtioon, tulee adoptioneuvojan laatia lapsesta kirjallinen selvitys. Siihen pitää sisällyttää tarpeelliset tiedot lapsesta sekä hänen olosuhteistaan. Adoptioneuvonnan antaja lähettää selvityksen suoraan asianomaiselle palvelunantajalle tilanteessa, jossa selvitys on laadittu adoptioluvan hakemista varten ja adoptiohakija saa kansainvälistä adoptiopalvelua. Mikäli hakija ei saa kansainvälistä adoptiopalvelua, selvitys on lähetettävä suoraan adoptiolautakunnalle. Adoptionhakijalle on toimitettava adoption vahvistamista varten laadittu selvitys.
Suostumus, sen vahvistaminen ja adoptiolupa
Adoptoitavan suostumus tulee vahvistaa ennen adoption vahvistamista, jos adoptoitava lapsi on täyttänyt 12 vuotta. Mikäli adoptoitava ei kykene sairautensa tai vammansa vuoksi ilmaisemaan tahtoaan, suostumus ei ole tarpeen. Jos alle 12-vuotias on kehitykseltään kykenevä ymmärtämään adoption merkityksen, ei adoptiota voida vahvistaa, jos se on vastoin adoptoitavan tahtoa.
Adoptioon tarvitaan myös alaikäisen vanhempien suostumus. Adoptoitavan vanhemman kielteisestä suostumuksesta voidaan poiketa, mikäli lapsen etu sitä puoltaa. Vanhemman suostumus antaa lapsensa adoptioon tulee antaa kirjallisena. Kirjallisessa suostumuksessa tulee olla päivämäärä sekä suostumuksen antajan allekirjoitus. Vanhemmalla tulee olla mahdollisuus perusteellisesti harkita adoptiota ennen kuin suostumus adoptioon voidaan hyväksyttävästi vastaanottaa. Harkinta-aika on vähintään kahdeksan viikkoa lapsen syntymän jälkeen. Harkinta-ajan vähimmäismäärästä voidaan poiketa, jos adoptionhakija elää lapsen äidin kanssa rekisteröidyssä parisuhteessa ja adoptoitava lapsi on syntynyt rekisteröidyn parisuhteen aikana tapahtuneen hedelmöityshoidon tuloksena. Suostumus adoptioon voidaan peruuttaa ennen kuin suostumuksen vahvistaminen on tapahtunut.
Jos adoptionhakijalla on asuinpaikka Suomessa, ja hän aikoo adoptoida lapsen vieraasta valtiosta, adoptiolupa voidaan myöntää, jos adoptiolain mukaiset edellytykset täyttyvät, hakija on saanut adoptioneuvontaa sekä hakija saa kansainvälistä adoptiopalvelua.
Adoptioluvan myöntää adoptiolautakunta adoptiohakijan hakemuksesta. Adoptiolautakunnan tulee antaa todistus, mikäli myöntää adoptioluvan adoptiohakijalle. Lupa on voimassa määräajan. Määräaika on enintään kaksi vuotta. Määräaikaa voidaan pidentää hakemuksella, mikäli adoptiolautakunta myöntää määräajan pidennyksen. Määräaikaa voidaan pidentää enintään kahdella vuodella kerrallaan. Adoptiolautakunta voi pidentää määräaikaa, kun on saanut adoptioneuvonnan antajan ja tarvittaessa palvelunantajan lausunnon asiasta. Jos lapsen sijoitus on tapahtunut määräajan sisällä adoptionhakijan luokse adoptiotarkoituksessa, luvan voimassaolo jatkuu aina niin kauan, kuin adoptio on vahvistettu.
Adoptiolupa lakkaa, jos lapsi sijoituksen epäonnistumisen vuoksi otetaan adoptiohakijan luota pois. Adoptiolautakunta voi peruuttaa luvan, jos adoptionhakijan olosuhteet ovat luvan myöntämisen jälkeen muuttuneet olennaisesti ja lapsen edun mukaisesti adoptiota ei voida suorittaa loppuun. Lupaa ei voida enää peruuttaa, kun adoptio on vahvistettu. Adoptionhakijalla on ilmoitusvelvollisuus, jos luvan voimassaolon aikana tapahtuu olennainen muutos hänen olosuhteissaan.
Adoption vahvistaminen
Adoption vahvistamista koskeva asia pannaan vireille Suomessa adoptiohakijan kirjallisella hakemuksella käräjäoikeuteen. Adoption vahvistamista koskeva asia tutkitaan adoptiovanhempien kotipaikan tai vakituisen asuinpaikan käräjäoikeudessa. Adoption vahvistamista varten tulee esittää selvitys siitä, että adoption vahvistamiseen on lain mukaiset edellytykset. Tuomioistuimen tulee omasta aloitteestaan hankkia tarpeelliset selvitykset sekä kuultava kaikkia, jotka voivat antaa tietoja adoptioon liittyvistä asioista.
Kun adoptio on vahvistettu, adoptiolasta pidetään adoptiovanhempien lapsena, jollei adoption luonne muuta sano. Kyse voi olla esimerkiksi tilanteesta, jossa lapsen äidin kanssa rekisteröidyssä parisuhteessa elävä henkilö adoptoi lapsen. Kyseisessä tilanteessa adoptiolapsi on edelleen biologisen äitinsä lapsi. Adoption vahvistuttua, lapsen aikaisemmat vanhemmat vapautuvat lapsen elatus velvollisuudesta, jollei kyse ole esimerkiksi edellisen esimerkin kaltaisesta tilanteesta.
Adoptioprosessin jälkeen
Adoptioneuvontaa voidaan antaa myös adoption vahvistamisen jälkeen. Mikäli adoptioneuvoja kokee tarvittavaksi, tulee hänen ohjata adoptioon liittyvät osapuolet sosiaali- tai terveyspalvelujen piiriin. Seuranta-aikana seurataan lapsen sopeutumista uuteen perheeseen sekä tarvittaessa annetaan tukea jokaiselle adoptioprosessin osapuolelle.
- Adoptioneuvonta on maksuton palvelu henkilöille, jotka haluavat adoptoida lapsen.
- Adoptioneuvonta on myös pakollista prosessin aikana ennen kuin voidaan antaa hyväksyntä adoptioon.
- Lapsen etu tulee olla koko adoptioprosessin ajan huomioitu.
- Muuttuneista elämäntilanteista tulee informoida koko adoptioprosessin aikana. Muuttuneet elämäntilanteet voivat myös vaikuttaa adoption hyväksymiseen.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.