Minilex - Lakipuhelin

Adoptio ja biologiset lapset

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Suomessa adoptiolapset rinnastuvat nykyisin biologisiin lapsiin. Tätä kutsustaan ns. vahvaksi adoptioksi. Lain näkökulmasta adoptiolapset saavat yleensä saman aseman kuin biologiset lapset. Tällöin adoptiolapsen oikeudelliset siteet biologisiin vanhempiinsa katkeavat lähtökohtaisesti täysin ja adoptiolapsi esimerkiksi perii adoptiovanhempansa samojen sääntöjen mukaan kuin biologinenkin lapsi. Samoin lapsen huolto ja elatusvelvollisuus ovat vain adoptiovanhemmilla. Adoptiosuhteen voi purkaa vain uudella adoptiolla.

Luonnollisesti adoption vaikutukset eivät täysin voi rinnastua biologisten lasten tilanteeseen. Adoptiolapsi ei voi esimerkiksi avioitua biologisen vanhempansa kanssa, vaan tätä arvioidaan normaalisti avioliiton esteenä. Adoptiolapsi saattaa myös myöhemmin haluta muodostaa jonkinlaisen ihmissuhteen biologisiin vanhempiinsa. Tämä on kuitenkin lähtökohtaisesti toteutettavissa vapaamuotoisesti. Virallisestikin voidaan kaikkien osapuolten yhteisymmärryksessä vahvistaa yhteydenpito-oikeus biologisten vanhempien ja adoptiolapsen välille.

Eräs poikkeus adoption vaikutuksista on tilanne, jossa aviopuoliso adoptoi puolisonsa lapsen avioliiton aikana tai avioliiton purkauduttua puolison kuoleman johdosta. Tällöin lasta pidetään oikeudellisesti molempien puolisoiden lapsena, eikä oikeudellinen suhde toiseen vanhempaan katkea. Lisäksi kansainvälistä adoptiota saattaa mahdollisesti koskea myös jonkin vieraan valtion laki, jolloin oikeusvaikutukset voivat poiketa Suomen lain mukaisista vaikutuksista.

Ennen vuotta 1980 Suomessa oli voimassa ns. heikon adoption järjestelmä. Tämä nykyisin kumottu sääntely koskee kuitenkin edelleen lapsia, jotka adoptoitiin ennen 1.1.1980, jos lasta ei ole siirretty uuden lainsäädännön alaisuuteen. Vain adoptiolapsi voi halutessaan tehdä hakemuksen heikon adoption muuttamisesta vahvaksi. Heikossa adoptiossa lapsen oikeudelliset siteet biologisiin vanhempiin eivät katkenneet yhtä perusteellisesti kuin nykyisen adoptiosääntelyn mukaan. Esimerkiksi vanhan järjestelmän mukaan adoptoitu lapsi voi periä sekä biologisten vanhempiensa että adoptiovanhempiensa omaisuutta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]