- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Adoptiossa adoptoitavan ja adoptionhakijan välinen suhde vahvistetaan lapsen ja vanhemman suhteeksi. Adoptiolla edistetään lapsen parasta ja otetaan ensisijaisesti lapsen etu huomioon. Suomessa adoptiota voi hakea joko yksin tai avioparina Suomesta tai ulkomailta. Jokaisella maalla on kuitenkin omat adoptiota koskevat rajoituksensa, jotka voivat rajoittaa yksinhakijoiden adoptiota tietyistä maista.
Lähtökohtaisesti Suomessa voi adoptoida henkilö, joka on vähintään 25-vuotias ja enintään 50-vuotias. Adoptoitavan ja adoptionhakijan ikäero on oltava vähintään 18 vuotta ja enintään 45 vuotta. Mikäli henkilö on avioliitossa, on avioparin haettava adoptiota yhdessä, ellei toinen puolisosta ole sairauden tai vammansa vuoksi kykenemätön ilmaisemaan tahtoaan tai puolison olinpaikkaa ei tiedetä. Ainoastaan aviopuolisot hakevat adoptiota yhdessä, ja muut hakijat hakevat adoptiota yksin.
Kansainvälistä adoptiopalvelua antavat adoptiolautakunnalta luvan saaneet kuntien sosiaalihuollon toimielimet. Palvelunantaja toimii yhteistyössä ulkomaisen palvelunantajan eli esimerkiksi järjestön tai viranomaisen kanssa. Palvelunantaja valvoo lapsen etua sekä auttaa adoptioprosessissa.
Kansainvälisessä adoptiossa ulkomaisilla viranomaisilla on omia rajoitteita koskien esimerkiksi adoptionhakijan ikää, siviilisäätyä ja avioliiton kestoa. Esimerkiksi Etelä-Afrikasta, Kolumbiasta ja Bulgariasta sekä yksinhakijat että pariskunnat voivat adoptoida. Intiasta voi adoptoida vain aviopari, jotka ovat olleet avioliitossa vähintään kaksi vuotta. Taiwanista voi adoptoida vain avioparit, joilla on enintään yksi lapsi ennestään. Kiinasta on mahdollista adoptoida sekä yksinhakijat että pariskunnat, mutta hakijoiden tulee olla vähintään 30 vuotta vanhoja.
Jos adoptionhakija ei täytä ulkomaisen palvelunantajan edellytyksiä, palvelunantaja voi kieltäytyä antamasta adoptionhakijalle palvelua. Kun ulkomainen adoptio todetaan päteväksi Suomessa, alle 12-vuotias lapsi saa Suomen kansalaisuuden ilmoituksella. Alkuperämaasta riippuen lapsi joko säilyttää vanhan kansalaisuutensa tai ei.
Kotimaisen adoption lisäksi myös ulkomainen adoptio alkaa aina adoptioneuvonnalla. Lisäksi kansainväliseen adoptioon tarvitaan adoptiolautakunnan lupa.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.