- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Alaikäisen lapsen adoptio voidaan vahvistaa, jos adoptio on lapsen edun mukaista ja on tarpeeksi selvitetty, että lapsi tulee saamaan hyvän hoidon ja kasvatuksen. Lapsen toivomukset ja mielipide tulee ottaa huomioon lapsen kehitystason edellyttämällä tavalla. Myös täysi-ikäinen henkilö voidaan adoptoida, jos adoptoitava on ollut alaikäisenä adoptionhakijan hoidettavana ja kasvatettavana tai heidän välille on muodostunut lapsen ja vanhemman väliseen suhteeseen verrattava suhde.
Henkilön, joka aikoo adoptoida alaikäisen lapsen, tulee pyytää adoptioneuvonnan järjestämistä kotikuntansa sosiaalihuollon toimielimeltä tai luvan saaneelta adoptiotoimistolta. Jokaisen adoptiota haluavan on ilmoittauduttava lakisääteiseen adoptioneuvontaan. Adoptioneuvonnan antajan tulee suojella adoptiolapsen etua adoptioon liittyvissä kysymyksissä. Adoptioneuvonnassa selvitetään adoption edellytysten täyttyminen lapsen ja vanhempien osalta.
Adoptionhakijan vähimmäisikä tulee olla 25 vuotta. Adoptoitavan ollessa alaikäinen, ei hakija saa olla 50 vuotta vanhempi. Adoptoitavan ollessa alaikäinen tulee adoptoitavan ja hakija välisen ikäeron olla vähintään 18 ja enintään 45 vuotta. Tietyissä poikkeustapauksissa adoptio voidaan vahvistaa, jos hakija on täyttänyt 18 vuotta taikka, jos ikäero on vaadittua pienempi tai suurempi. Tällainen tilanne voi olla kyseessä, kun adoptoitava on hakijan aviopuolison lapsi tai hakijan oma lapsi, joka on aikaisemmin annettu adoptoitavaksi. Lisäksi silloin kun kyseessä on vakiintuneeseen lapsen ja vanhemman väliseen suhteeseen verrattava suhde, sekä siihen on muuten perusteltua syytä.
Aviopuolisot voivat adoptoida lapsen vain yhdessä, ellei kyseessä ole poikkeustilanne. Kyse voi olla esimerkiksi toisen aviopuolison lapsen adoptoinnista tai kun aviopuoliso adoptoi oman lapsen, joka on aikaisemmin annettu adoptoitavaksi. Tällöin kuitenkin vaaditaan toisen aviopuolison suostumus adoptioon.
Adoptio edellyttää lapsen vanhempien suostumusta. Adoptiota ei siten voida vahvistaa, jos adoptoitavan vanhemmat eivät ole siihen suostuneet. Jos lapsen etu on kuitenkin pahasti vaarassa, voidaan adoptio vahvistaa erittäin poikkeuksellisista syistä. Edellä mainittujen vaatimusten on siispä täytyttävä, jotta adoptio on mahdollista Suomessa.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.