- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Ottolapsi tarkoittaa samaa kuin adoptiolapsi. Termillä viitataan alaikäiseen, jonka adoptionhakija oikeuden päätöksellä ottaa lapsekseen. Nykymuotoisen vahvan adoption seurauksena ottolapsisuhde on peruuttamaton ja adoptiolapsi saa samat oikeudet adoptiovanhempaansa kuin biologinen lapsi. Kasvattilapsi tarkoittaa alaikäistä, joka on muun perheen kuin vanhempiensa luona kasvatettavana esimerkiksi vanhempien päätöksestä. Kasvattilapsi ei suoranaisesti tarkoita samaa kuin sijaislapsi, joka on lastensuojeluviranomaisten toimesta huostaanotettu ja sijoitettu uuteen perheeseen.
Adoptiossa lapsen juridinen suhde biologisiin vanhempiin katkeaa. Poikkeuksen muodostaa ainoastaan perheen sisäinen adoptio, jossa tarkoituksena ei ole katkaista lapsen suhdetta toiseen vanhempaansa. Kasvattilapsen suhde syntymävanhempiinsa ei sen sijaan katkea, eikä kasvattilapsi ilman adoptiota esimerkiksi peri kasvattivanhempiaan. Lapsen varsinainen huoltajuus ja edunvalvonta eivät siirry kasvattivanhemmille, ellei tuomioistuin toisin määrää.
Kasvattilapsen biologiset vahemmat voivat saada lapsen takaisin niin halutessaan. Ainoastaan huostaanotetun lapsen syntymävanhemmilla ei ole tätä oikeutta, sillä lapsen palauttaminen olisi todennäköisesti vastoin lapsen etua. Ottolapsi ja kasvattilapsi eivät välttämättä eroa toisistaan biologisiin vanhempiin kohdistuvan yhteydenpidon osalta. Myös adoptiolapselle voidaan nimittäin vahvistaa oikeus pitää yhteyttä alkuperäisiin vanhempiinsa. Kasvattilapselle kyseinen oikeus on usein luonnollinen.
Ottolapsi- ja kasvattilapsisuhteen välinen ero on yleensä melko selvä. Ensimmäisessä alaikäinen otetaan osapuolten tahdosta perheeseen täysin biologisen lapsen asemaan siten, että lapsen ja biologisen vanhemman yksityisoikeudellinen lapsen ja vanhemman välinen suhde katkeaa. Kasvattilapsen suhde kasvattivanhempiinsa taas voi purkautua myöhemmin. Tärkeintä molemmissa järjestelyissä tulisi olla lapsen edun toteutuminen.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.