Minilex - Lakipuhelin

Ottolapsi ja adoptio

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ottolapsi tarkoittaa samaa kuin adoptiolapsi. Ottolapseksi ottamisen eli adoption tarkoitus on muuttunut huomattavasti yhteiskuntien kehityksen myötä. Alun perin adoption tarkoituksena oli varmistaa suvun elinkeinon jatkaminen sekä vanhuudenpäivien toimeentulo. Nykyään adoptiota lähestytään lapsen edun näkökulmasta tarjoamalla lapselle hyvät elin- ja kasvuolosuhteet. Ottolapsi on uuden adoptiolain myötä jo hieman vanhentunut käsite adoptiolapseen verrattuna, mutta sitä käytetään kuitenkin edelleen jonkin verran. Ottolapsen adoptiossa on kyse uuden oikeudellisesti pätevän perhesuhteen muodostamisesta ottolapsen ja tämän adoptiovanhempien välille.

Ottolapsen oikeudellinen asema riippuu siitä, onko kyseessä niin sanottu vahva vai heikko adoptio. Ennen vuotta 1980 vahvistetut adoptiot ovat heikkoja adoptioita. Heikossa adoptiossa sukulaisuussuhde muodostettiin ainoastaan ottolapsen ja ottovanhempien välille, mutta ei ottovanhempien muuhun sukuun. Käytännössä tällä oli merkitystä erityisesti perintöoikeuden näkökulmasta, sillä ottolapsella ei ollut oikeutta periä esimerkiksi ottovanhempiensa vanhempia, eli uusia isovanhempiaan. Toisaalta ottolapsen sukulaisuussuhde aikaisempiin biologisiin vanhempiin ei katkennut ja ottolapsella säilyi edelleen oikeus periä heidät. Heikko adoptio on mahdollista muuttaa vahvaksi adoptioksi lähettämällä tuomioistuimeen hakemus. Kaikki vuoden 1980 aikana ja sen jälkeen vahvistetut adoptiot ovat automaattisesti vahvoja adoptioita. Vahva adoptio poikkeaa heikosta siinä, että ottolapselle muodostetaan adoption myötä sukulaisuussuhde adoptiovanhempiensa koko sukuun. Uuden sukulaisuussuhteen luominen tarkoittaa samalla sukulaisuussuhteen katkaisemista lapsen biologisiin vanhempiin. Nykyään ottolapsi voi siis periä esimerkiksi adoption myötä tulleet uudet isovanhempansa, mutta lapsella ei ole perintöoikeutta biologisiin vanhempiinsa.

Vuonna 2012 tulleen uuden adoptiolain myötä niin sanottu avoin adoptio tuli mahdolliseksi. Avoin adoptio tarkoittaa, että ottolapsella säilyy oikeus pitää yhteyttä aiempiin vanhempiinsa juridisen perhesuhteen katkeamisesta huolimatta. Avoin adoptio on sopimuksenvarainen järjestely, joka edellyttää kaikkien osapuolten hyväksyntää ja suostumusta. Tarvittaessa tuomioistuin voi vahvistaa sopimuksen avoimesta adoptiosta. Avoimeen adoptioon tulee ryhtyä ainoastaan silloin, kun sen katsotaan olevan hyväksi lapsen edulle.

Ottolapseen ja adoptioon liittyvien lisäkysymysten osalta on suositeltavaa ottaa yhteyttä suoraan lakimiehiimme.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]