Minilex - Lakipuhelin

Adoption vaikutus perintöön

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Adoption vaikutus perintöön riippuu siitä, milloin adoptio on vahvistettu. Ennen vuotta 1980, eli viimeistään 31.12.1979, adoptoitujen osalta noudatetaan vanhan lain mukaista järjestelmää. Näitä adoptioita kutsutaan heikoiksi adoptioiksi. Sen sijaan tämän jälkeen vahvistettuja adoptioita kutsutaan vahvoiksi adoptioiksi.

Ennen vuotta 1980 vahvistettujen, eli heikkojen adoptioiden osalta adoptiolapsen oikeus periä biologiset vanhempansa säilyy. Adoptiolapsella on siis heikon adoption tapauksessa oikeus lakiosaan biologisten vanhempien kuoltua. Biologiset vanhemmat perivät myös lapsen, joka on annettu adoptioon. Adoptiolapsi perii kuitenkin myös adoptiovanhempansa samalla tavalla kuin avioliitossa syntynyt lapsi, mutta adoptiovanhemman biologisen lapsen lakiosasuoja voi kuitenkin rajoittaa adoptiolapsen perintöoikeutta. Adoptiovanhemmat eivät kuitenkaan voi periä adoptiolasta.

Vahvassa adoptiossa, eli 1.1.1980 ja sen jälkeen vahvistetussa adoptiossa, adoptiolapsi perii adoptiovanhemmat aivan kuten biologiset lapsetkin. Adoptiolapsi ei peri biologisia vanhempiaan, vaan hänen juridiset siteensä biologisiin vanhempiin katkeavat adoption vahvistamisen myötä.

Heikko adoptio voidaan kuitenkin muuttaa vahvaksi adoptioksi. Tämä tapahtuu adoptiolapsen hakemuksesta tuomioistuimessa. Tällöin heikon adoption mukainen perimisoikeus vaihtuu vahvan adoption mukaiseksi perimisoikeudeksi.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]