Minilex - Lakipuhelin

Adoptio biologinen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Laissa määritellään tietyt edellytykset adoptiolle. Kun kyseessä on kuitenkin hakijan oma lapsi, joka on aikaisemmin annettu adoptoitavaksi, niin lain edellytyksistä voidaan hieman poiketa. Poikkeukset voivat koskea esimerkiksi hakijan vähimmäis- ja enimmäisikää tai ikäeroa. Tästä huolimatta hakijan on täytettävä adoptiolle vaadittavat edellytykset ja adoption tulee olla lapsen edun mukaista.

Adoptio edellyttää lapsen vanhempien suostumusta. Adoptiota ei siten voida vahvistaa, jos adoptoitavan vanhemmat eivät ole siihen suostuneet. Jos lapsen etu on kuitenkin pahasti vaarassa, voidaan adoptio vahvistaa erittäin poikkeuksellisista syistä. Myöskin biologisen isän asemaa on pyritty tällä vahvistamaan. Biologisen isän henkilöllisyys tulisi siis mahdollisuuksien mukaan selvittää ja hänen isyytensä vahvistaa ennen adoptiota. Näin varmistetaan myös isän suostumus adoptioon.

Adoption vahvistaminen luo pääasiassa samanlaisen oikeudellisen suhteen adoptiovanhempiin kuin lapsella oli biologisiin vanhempiinsa. Adoptiota ei lain mukaan voida purkaa. Tästä kuitenkin poikkeuksena, jos adoptoitu lapsi adoptoidaan uudestaan.

Jos adoptoitava lapsi on hakijalle tai tämän aviopuolisolle lähisukulainen niin adoptio voi olla tietyissä tilanteissa hieman helpompaa. Adoptio voi tapahtua lähisukulaisuudesta huolimatta vain, jos se katsotaan lapsen edun mukaiseksi ja hakija täyttää adoption yleiset edellytykset. Kyse voi olla esimerkiksi kansainvälisestä adoptiosta ilman palvelunantajaa.

Aviopuolisot voivat ainoastaan adoptoida yhdessä. Aviopuoliso voi kuitenkin adoptoida yksin oman lapsensa, joka on aikaisemmin annettu adoptiolapseksi. Alaikäisen lapsen kohdalla kuitenkin vaaditaan toisen aviopuolison suostumus. Käytännössä tällä varmistetaan, että perheessä ei tulisi alaikäisen lapsen kannalta ongelmallista tilannetta, jos toinen aviopuoliso vastustaisi adoptiota.

Alaikäisen biologisen lapsen adoptio voidaan vahvistaa, vaikka biologinen vanhempi ei täytä ikäraja vaatimusta eli 25 vuoden ikää, mutta on kuitenkin täyttänyt 18 vuotta. Lisäksi lain säätämästä ikäerovaatimuksesta voidaan poiketa, jos lapsi on hakijan oma lapsi, joka on annettu aikaisemmin adoptiolapseksi. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]