Hei, jos lapsi (nykyään 17-vuotias) kertoo, että hänen perheenjäsen on käyttänyt seksuaalisesti hyväksi lasta yli 10 vuotta sitten. Ei ole ollut sukupuoliyhteydessä. Ja lapsi ei halua, että asiasta tehdään rikosilmoitusta/syytettä. Miten tälläisessä tilanteessa toimitaan? Lapsi asuu tällä hetkellä muualla kuin lapsuudenkodissaan. Käy kyseisiä asioita läpi tällä hetkellä psykoterapeutin kanssa.

1 vastaus


756 vastausta

Lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö ei ole asianomistajarikos. Tämä tarkoittaa sitä, että rikos on virallisen syytteen alainen, eikä syytteen nostaminen ole siten rikoksen uhrin harkinnassa. Tämä korostaa rikoksen yhteiskunnallista vakavuutta ja vähentää rikoksen tekijän painostamismahdollisuuksia uhria kohtaan. Virallisen syytteen nostaa syyttäjä poliisin tekemän esitutkinnan jälkeen. Poliisin tietoon teko saattaa tulla sosiaali- ja terveysvirkailijoiden, koulun henkilökunnan tekemän ilmoitusvelvollisuuden kautta tai epäilyksenä muulta taholta. Näin ollen voit saattaa asian viranomaisen tietoon vaikka uhri vastustaisi ajatusta, jotta asian käsittely lähtee etenemään.

Syyteoikeus vanhenee 10 vuodessa, kun kyseessä on lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö. Mikäli kyse on törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, syyteoikeus vanhenee kuitenkin vasta 20 vuoden kuluttua. Näin ollen asialla saattaa olla kiire, mikäli syyte halutaan vielä nostettavan.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]