Syyttäjä on nostanut syytteen petoksesta ja haaste odottaa haastemiehellä. Olen saanut kelalta asumistukea joka päättyi 8.12.2011 n.4000€ ja työmarkkinatukea joka päättyi 30.6.2012 n.7000€. Voinko vastineessa vaatia syyteoikeuden osittaista vanhenemista asumistuen osalta, vai onko syyttäjillä tapana "niputtaa" tällaisia yhden rikosnimikkeen alle, vaikka mielestäni tuossa on 2 eri petosta?

1 vastaus


Minilex

130 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Syyteoikeus petoksesta vanhenee 5 vuodessa. Jos teot katsottaisiin eri rikoksiksi, ensimmäinen petos olisi rikoksena vanhentunut. Syyttäjä on kuitenkin nostanut syytteen yhdestä petoksesta kahden petoksen sijaan. Asiaa ratkaistaessa tulee nähdäkseni punnittavaksi rikosten yksiköimiskysymys. Yksiköimiskysymyksestä puhutaan silloin, kun tekijän suhtautumista tarkastellaan yhden rikostunnusmerkistön näkökulmasta. Jos kaksi saman rikoksen tunnusmerkistön alaisuuteen soveltuvaa tekoa tapahtuvat riittävän läheisessä ajallisessa tai asiallisessa yhteydessä toisiinsa nähden, toiminta voidaan yksiköidä yhdeksi rikokseksi. Se, milloin tämä on mahdollista, riippuu rikoksen tunnusmerkistöstä, ja eräät rikostunnusmerkistöt sallivat pitempiaikaisen tekijän suhtautumisen sitomiseksi yhdeksi rikokseksi kuin toiset. Oikeuskäytännössä on kuitenkin jossakin määrin laajennettu yhden rikoksen käsitettä.

Asiassa tuomioistuimella on nähdäkseni melko laaja harkintavalta tulkita tilannetta, mutta mielestäni kyse voisi olla yhdestä petoksesta, sillä olet harkinnut ja tehnyt päätöksen etuuksien nostamisesta joskus menneisyydessä ja saanut työmarkkinatukea ja asumistukea ilmeisesti pitkällä aikavälillä ja molempia ainakin jossakin vaiheessa samanaikaisesti. Petoksen tunnusmerkistö edellyttää, että on erehdyttämällä tai erehdystä hyväksi käyttämällä saanut toisen tekemään jotakin ja siten aiheuttanut vahinkoa. Vahingon aiheuttamisen voidaan ajatella kestäneen kuukausien ajan ja päättyneen 30.6.2012, jolloin syyteoikeuden katsottaisiin alkaneen vanhentua tästä hetkestä, jolloin ei enää aiheutunut vahinkoa.

Halutessasi voit kysyä petoksia koskevasta oikeuskäytännöstä esimerkiksi soittamalla Minilexin lakipuhelimeen.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]